Uz antibiotike uzimajte probiotike

Izvor: Radio 021, 01.Okt.2014, 00:33   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Uz antibiotike uzimajte probiotike

Antibiotici uništavaju patogene mikroorganizme, ali i one koji su korisni za zdravlje, čime narušavaju ravnotežu crevne mikroflore.

Stručnjaci ukazuju da treba imati na umu da uzimanje antibiotika često kao nuspojave prate različite gastrointestinalne (stomačne) tegobe, kao što su bolovi u stomaku, zatvor ili proliv, a ponekad i mučnina i povraćanje, što se može izbeći uzimanjem proizvoda s dobrim bakterijama (probiotici).

Dobre bakterije mlečne kiseline >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << pozitivno utiču na imunitet, probavu i opšte zdravlje osobe, a kontrolišu i broj štetnih bakterija i tako čuvaju zdravlje pacijenta.

Interes za probioticima propraćen je brojnim ispitivanjima koja su pokazala njihov pozitivan efekat na zdravlje, a sve se više govori o njihovom pozitivnom delovanju na organizam tokom terapije antibioticima, jer su korisni za uspostavljanje narušene ravnoteže crevne mikroflore.

Da bi bili delotvorniji, korisno ih je uzeti jednom dnevno, s razmakom od najmanje tri sata i to posle antibiotika.

Dva su sastojka koja uz probiotik posebno pomažu narušenoj ravnoteži crevne flore, a to su cink i apigenin - cink dokazano smanjuje težinu i trajanje dijareje i dodatno jača imunitet, a oporavak posle dijareje čini bržim za čak 15 odsto.

Takođe, cink poboljšava apsorpciju vode i elektrolita i na taj način sprečava mogućnost dehidracije, a istovremeno pomaže pri regeneraciji epitela creva i obnavljanje njegove funkcije.

Studije su pokazale da uzimanje kombinacije cinka i probiotika smanjuje rizik od bolesti probavnog sistema, smanjuje upalu i vraća ravnotežu u probavni sistem.

Sve se više istražuje i apigenin, posebna vrsta flavonoida koja ima povoljno delovanje na ćelije probavnog sistema, jer deluje protivupalno i spazmolitski, čime pomaže kod probavnih tegoba poput nadutosti i grčeva u crevima, što može da bude korisno kod sindroma iritirajućih creva i različitih upalnih crevnih bolesti.

Nastavak na Radio 021...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.