Ultraortodoksni Jevreji protiv iznajmljivanja bicikala

Izvor: B92, 04.Sep.2015, 18:22   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ultraortodoksni Jevreji protiv iznajmljivanja bicikala

Ultraortodoksni Jevreji usprotivili su se otvaranju servisa za rentiranje bicikala u Jerusalimu, jer bi radio i na jevrejski dan odmora šabat.

Foto: Andrew Nash / Flickr.com

Oni ističu da je Jerusalim sveti grad i da bi tako njime valjalo upravljati.

Plan o servisu, zapravo bajk - šering sistemu (bike sharing), ima za cilj da se smanji saobraćajna gužva i da podsticaj turizmu u tom gradu, ali ultraorodoksni Jevreji se protive vožnji, bar na šabat. >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 <<

To je najnoviji nesporazum oko poštovanja šabata, koji počinje u petak sa zalaskom sunca i traje do zalaska sunca u nedelju.

Ultraortodoksni smatraju da na taj dan ne bi trebalo da rade bioskopi, radnje i da se ne igra fudbal, između ostalog.

"Mi to na to gledamo s najvećom ozbiljnošću, uradićemo sve da to sprečimo", najavio je član gradskog saveta Eliezer Rauhberger, ultraortodoksni Jevrejin, u radio intervjuu, govoreći o planovima za vožnju bicikala sedam dana u nedelji, što znači i na šabat.

Takvih nesporazuma ima često u Jerusalimu, u kome su sveta mesta, uz sve zamke modernog života.Sekularni stanovnici žele da žive kao i u svakom velikom gradu i da mogu bar da idu u bioskop u subotu.

Međutim, religiozni Jevreji, koji čine više od 20 procenata od 829.000 stanovnika i imaju veliki politički uticaj, smatraju ga specijalnim mestom, čija se svetost mora sačuvati.

Ultraortodoksni imaju više od trećine mesta u gradskom savetu i deo su vladajuće koalicije izraelskog premijera Benjamina Netanijahua, koja ima većinu od samo jednog poslaničkog mandata, navodi AFP.

Pomenuti plan iznajmljivanja bicikala, poput onog u Parizu, Londonu i Njujorku, ostvario bi se tek na proleće sledeće godine, ali ultraortodoksni već ističu svoje protivljenje.

U Tel Avivu, koji je poznatiji po svojim noćnim klubovima i plažama, nego verskim mestima, ta šema je na snazi od 2011. godine i bicikli se iznajmljuju i na šabat.

Ultraortodoksni strogo poštuju jevrejski zakon, koji zabranjuje rad na dan odmora, uključujući upotrebu električnih aparata i vožnju automobila. Sponzor plana, zamenik gradonačelnika Tamir Nir, najavljuje da ne namerava da odustane i ne očekuje da gradski savet odustane.

"Šabat pripada svima nama i svako od nas bi trebalo da odluči kako želi da u njemu uživa", rekao je Nir.

Početkom avgusta ultraortodoksni demonstranti sukobili su se s policijom tokom protesta protiv otvaranja novog kompleksa bioskopa, koji prikazuju filmove u petak uveče i subotu.Kompleks je otvoren, ali su se tada dragstori našli na udaru kritika ultraortodoksnih.

Grad je 20. avgusta počeo da izdaje naredbe da osam takvih radnjih u centru bude zatvoreno na šabat, zbog čega su vlasnici optužili zvaničnike da su se popustili pod pritiskom utlraortodoksnih.

Te naredbe stupaju na snagu sutra, a vlasnik radnje Supermarket 24, koja je blizu najvećih hotela i turističkih mesta u starom gradu, Palestinac Važdi Halavani, kaže da turisti neće imati gde da kupuju i da će on dosta izgubiti zbog takve mere.

Halavani je izjavio za AFP da je njegova radnja daleko od religioznih ljudi, da nikome ne smeta i da prodaje sve što je potrebno mnogima - pelene, mleko, hleb.

Pet radnji, uključujući i tu, iznajmilo je advokata i podnelo tužbu sudu zbog naredbe o zatvaranju.

Gradski savet međutim tvrdi da naredba nije rezultat pritiska religioznih, već odgovor na presudu Visokog suda, kojom se traži primena postojećeg često ignorisanog zakona, a koji zabranjuje razne vrste poslova na šabat.

Mesta za zabavu i bioskopi, po tom zakonu, mogu biti otvoreni ali ne drugi poslovi i javni transport.

U fokusu se našao i sport i izraelsko fudbalsko udruženje je zapretilo da će otkazati mečeve zbog odluke suda koji zabranjuje utakmice na šabat.

"Ne radi se o objavljivanju rata religiji, već se mora dopustiti da mnogi Izraelci nastave da uživaju u jedinom slobodnom danu", rekao je zvaničnik udruženja Eitan Dotan.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Ultraortodoksni Jevreji protiv iznajmljivanja bicikala

Izvor: Radio 021, 04.Sep.2015

Ultraortodoksni Jevreji usprotivili su se otvaranju servisa za rentiranje bicikala u Jerusalimu, jer bi radio i na jevrejski dan odmora šabat...Oni ističu da je Jerusalim sveti grad i da bi tako njime valjalo upravljati...Plan o servisu, zapravo bajk - šering sistemu (bike sharing), ima za cilj da...

Nastavak na Radio 021...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.