UŽASNE VESTI: Stiže veštačko meso, piletinu ćemo jesti iz epruvete

Izvor: Telegraf.rs, 25.Dec.2014, 19:31   (ažurirano 02.Apr.2020.)

UŽASNE VESTI: Stiže veštačko meso, piletinu ćemo jesti iz epruvete

Svi smo svesni da će budućnost doneti mnoge promene, ali ne možemo ni da zamislimo kakve će biti te promene. Jedno od pitanja je - šta ćemo jesti? Veštačko meso?

Fondacija za modernu poljoprivredu, neprofitna organizacija osnovana početkom godine u Izraelu, lansirala je globalni projekat iz oblasti proizvodnje veštačkog mesa, fokusiran isključivo na piletinu.

Projekat će biti pokrenut 1. januara, pod vođstvom profesora Univerziteta u Tel Avivu, Amita >> Pročitaj celu vest na sajtu Telegraf.rs << Gefena, jednog od vodećih svetskih stručnjaka iz oblasti inženjeringa tkiva.

Foto: AP/Tanjug

Tim stručnjaka izradiće studiju izvodljivosti o proizvodnji veštačkih pilećih prsa, uz predloge mogućih rešenja i detaljne implikacije njihove realizacije.

Veštačko meso ne zahteva gajenje životinja u pretrpanim industrijskim farmama niti njihovo klanje, a postoji i značajan ekološki faktor, budući da se veruje da bi meso proizvedeno u laboratoriji moglo da smanji emisiju gasova koji u atmosferi stvaraju efekat staklene bašte, kao i potrošnju vode.

Foto: Wikipedia

Takvo meso proizvodi se u sterilnom, kontrolisanom okruženju iz ćelija uzetih iz živih životinja. Te ćelije se potom inkubiraju u serumu koji sadrži amino-kiseline i neorganske soli i podstiče metabolizam i rast ćelija.

Nakon svega nekoliko dana, formira se tanak sloj mišića, identičan onom u mesu koje se danas konzumira.

- U svetlu rasta populacije i prognoza za budućnost, čovečanstvo mora da razmotri održive modele proizvodnje hrane, koji će pružiti alternative za tradicionalne načine koje sada koristimo. Inženjering tkiva može da ponudi takve alternative i to je ono što ćemo istraživati u okviru našeg projekta – rekao je profesor Gefen.

(Telegraf.rs / Vestinet)

Nastavak na Telegraf.rs...






Povezane vesti

UZASNE-VESTI-Stize-vestacko-meso-piletinu-cemo-jesti-iz-epruvete

Izvor: medio.rs, 25.Dec.2014

Svi smo svesni da će budućnost doneti mnoge promene, ali ne možemo ni da zamislimo kakve će biti te promene. Jedno od pitanja je - šta ćemo jesti? Veštačko meso?..Fondacija za modernu poljoprivredu, neprofitna organizacija osnovana početkom godine u Izraelu, lansirala je globalni projekat iz...

Nastavak na medio.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Telegraf.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Telegraf.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.