U prihvatnoj stanici 42 djece

Izvor: Nezavisne Novine, 28.Nov.2014, 09:47   (ažurirano 02.Apr.2020.)

U prihvatnoj stanici 42 djece

BANJALUKA - U Prihvatnoj stanici za djecu i omladinu zatečenu u skitnji i prosjačenju Centra za socijalni rad Banjaluka, zaključno za septembrom ove godine, bilo je smješteno njih 42 i to 19 dječaka i 23 djevojčice.

Najveći procenat zatečene djece u skitnji u ovom periodu - 57 odsto su djeca uzrasta od sedam do 14 godina, navodi se u Informaciji o prosjačenju i beskućnicima Odjeljenja za društvene djelatnosti koja će se 2. decembra naći pred odbornicima gradskog parlamenta.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Nezavisne Novine << />
Od 42 djece, 20 je romskog porijekla i riječ je uglavnom o kategoriji djece koja su zloupotrijebljena u slučajevima prosječenja.

U Informaciji se navodi da je i dalje primjetan trend smanjenja broja djece stranih državljana od kako je uspostavljena procedura vraćanja maloljetnika zatečenih u prosjačenju iz drugih zemalja.

Od 2005. godine, Javna ustanova Centar za socijalni rad, u saradnji sa nevladinim sektorom i drugim ovlašćenim institucijama, provodi aktivnosti Prihvatne stanice za djecu i omladinu zatečenu u skitnji i prosjačenju.

Djeca u Prihvatnoj stanici mogu ostati do pet dana, a po potrebi i duže.

Ukoliko je riječ o djeci koja su sa teritorije druge države, u cijeli postupak uključuje se Služba za poslove sa strancima koja dijete preuzima i u pratnji socijalnog radnika sprovodi u sigurnu kuću namijenjenu za te svrhe, nakon čega se pokreće postupak pribavljanja dokumenata za djecu i repatrijaciju u matičnu državu.

Nastavak na Nezavisne Novine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Nezavisne Novine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Nezavisne Novine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.