U ponoć ističe rok za zahtjeve za ponovno brojanje glasačkih listića

Izvor: Nezavisne Novine, 30.Okt.2014, 19:11   (ažurirano 02.Apr.2020.)

U ponoć ističe rok za zahtjeve za ponovno brojanje glasačkih listića

SARAJEVO - Rok za podnošenje zahtjeva za ponovno brojanje glasačkih listića sa opštih izbora od 12. oktobra ističe u ponoć, izjavila je portparol Centralne izborne komisije /CIK/ BiH Maksida Pirić.

Ona je na konferenciji za novinare, nakon sjednice CIK-a BiH, navela da je Komisija do sada primila oko 80 žalbi, od kojih se oko 70 odnosi na zahtjev za ponovno brojanje glasačkih listića.

"Na današnjoj sjednici CIK-a BiH razmatrano je oko 50 zahtjeva za ponovno brojanje >> Pročitaj celu vest na sajtu Nezavisne Novine << glasačkih listića. Doneseno je 37 pojedinačnih odluka ili zaključaka. U nekim sluičajevima bilo je i spajanja predmeta", istakla je Pirićeva.

Prema njenim riječima, CIK je u nekim slučajevima, postupajući po zahtjevu opštinskih izbornih komisija ili drugih ovlaštenih podnosilaca zahtjeva za ponovno brojanje ili po službenoj dužnosti, naredio ponovno brojanje glasačkih listića na 23 biračka mjesta za pojedine izborne nivoe - negdje po političkim subjektima, a u nekim slučejevima po kandidatima.

Ponovna brojanja zakazana su za sutra u 12 časova u Glavnom centru za brojanje u Sarajevu, a mogu mu prisustvovati akreditovani izborni posmatrači sa biračkih mjesta i političkih subjekata za koje se vrši ponovno brojanje kao i kandidati koji se pojavljuju na glasačkom listiću za koji se vrši ponovno brojanje i posmatrači akreditovani za posmatranje rada Glavnog centra za brojanje.

Pirićeva je podsjetila da je CIK BiH nakon opštinskih izbora 2012. analizirao rad biračkih odbora i gradskih i opštinskih izbornih komisija, nakon čega je sankcionisano oko 500 članova biračkih odbora novčano i zabranom angažovanja u tijelima za provođenje izbora na period od četiri godine i ta lica nisu mogla biti angažovana na ovim opštim izborima.

Prema njenim riječima, isto će biti učinjeno i nakon ovih izbora kada budu potvrđeni izborni rezultati.

"Analiziraćemo rad biračkih odbora i lokalnih izbornih komisija i tamo gdje utvrdimo da je bilo nepravilnosti izreći sankcije u skladu sa nadležnostima CIK-a, a ukoliko bude elemenata da je negdje počinjeno i krivično djelo to proslijediti nadležnom tužilaštvu", navela je Pirićeva.

CIK BiH usvojio je žalbu SNSD-a na odluku CIK-a o utvrđivanju rezultata opštih izbora i naredila novo brojanje glasačkih listića i utvrđivanje rezultata kandidata SNSD-DNS-SP za srpskog člana Predsjedništva BiH Željku Cvijanović, kandidata ove koalicije za predsjednika Srpske Milorada Dodika i kandidata SNSD-a za Narodnu skupštinu.

Novo brojanje glasačkih listića za Cvijanovićevu biće obavljeno na biračkom mjestu u Zvorniku, te za Cvijanovićevu i kandidata Stranke pravedne politike Gorana Zmijanjca na redovnom biračkom mjestu u Ugljeviku.

Ponovno brojanje biće obavljeno i za Dodika i nezavisnog kandidata Milka Stojanovića za nivo predsjednika Srpske u Zvorniku na tri redovna biračka mjesta, te na po jednom biračkom mjestu u Loparama i Trebinju.

Ponovno brojanje biće obavljeno za kandidate SNSD-a za Narodnu skupštinu Republike Srpske iz Izborne jedinice devet na po jednom biračkom mjestu u Višegradu i Oštroj Luci.

CIK je usvojio zahtjev koalicije Savez za promjene u dijelu koji se odnosi na ponovno brojanje glasačkih listića na biračkim mjestima Srednja Marićka u Prijedoru, Velika Obarska u izbornoj jedinici Bijeljina i Grebin u Višegradu.

Glavnom centru za brojanje naređeno je da izvrši ponovno brojanje glasačkih listića za nivo predsjednika i potpredsjednike Republike Srpske i to za kandidata Saveza za promjene Ognjena Tadića i kandidata koalicije Domovina Ramiza Salkića u Bijeljini i Prijedoru, a u Višegradu za Tadića i kandidata A-SDA Sejfudina Tokića.

Odbijen je kao neosnovan zahtjev Saveza za promjene da ponovno budu prebrojani svi glasački listići za predsjednika i potpredsjednike Srpske sa redovnih biračkih mjesta i vještačenje nevažećih listića.

CIK BiH odbio je više zahtjeva za ponovno brojanje glasačkih listića za razne nivoe kao neosnovane ili zato što su ih podnijela neovlaštena lica.

Na sve današnje odluke CIK-a može biti uložena žalba Apelacionom odjeljenju Suda BiH posredstvom CIK-a BiH u roku od dva dana od dana prijema odluke, odnosno zaključka.

Zbog toga će CIK BiH raditi za dane vikenda tako da će primati žalbe i pripremati izjašnjenja za Sud BiH.

Nastavak na Nezavisne Novine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Nezavisne Novine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Nezavisne Novine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.