Izvor: Nezavisne Novine, 31.Avg.2016, 16:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

U Rimu pronađena poruka fašista budućim generacijama

RIM - Ispod obeliska u Rimu se nalazi tekst iz vremena fašističkog režima Benita Musolinija, koji ukazuje na to kako je taj režim želio da ga vide buduće generacije, otkrili su italijanski naučnici.

Tekst, koji je napisan na latinskom jeziku na pergamentu, sakriven je zajedno sa zlatnicima u temeljima Musolinijevog obeliska u sportskom kompleksu "Foro Italiko" u Rimu, prenio je britanski BBC.

Naučnici Betina Rajc-Joze i Han Lamers su prvi detaljno proučili i >> Pročitaj celu vest na sajtu Nezavisne Novine << preveli tekst nazvan "Kodeks Fori Musolini", koji je, uprkos tome što je bio stavljen u temelje spomenika moći fažisma kad je on 1932. podignut, kasnijih decenija bio uglavnom zaboravljen.

Oni su, kako vjeruju, sastavili tačnu verziju teksta, do kojeg i dalje ne može da se dođe pošto se nalazi ispod 300 tona teškog spomenika, iz tri izvora pronađenih u rimskim bibliotekama i arhivama.

"Tekst nije bio namijenjen savremenicima tog vremena", izjavila je dr. Rajc-Joze za BBC i dodala: "Obelisk je predstavljao veliki spektakl, ali o postojanju teksta niko tada nije izvještavao. On je bio namijenjen javnosti u dalekoj budućnosti."

Govor u slavu Musolinija i njegovog režima, koji sadrži 1.200 riječi i sastoji se od tri dijela, napisao je Aurelio Ðuzepe Amatuči.

Prvi dio sadrži opštu istoriju postignuća fašizma i opis Musolinijevog uspona. On opisuje Italiju na rubu katastrofe poslije Prvog svjetskog rata, koju je spasao fašistički diktator "tako što je pomoću svog nadljudskog uvida i odlučnosti preporodio zemlju", ističe dr. Lamers.

"U tekstu je Musolini predstavljen kao neka vrsta novog rimskog cara, ali, koristeći biblijske izraze, i kao spasilac italijanskog naroda", ističe Lamers.

Drugi dio teksta govori o Organizaciji fašističke omladine, u čijem je sedištu podignut obelisk, a treći o izgradnji "Foro Italika", koji se tada zvao "Foro Musolini"i postavljanja obeliska.

Nastavak na Nezavisne Novine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Rim: Poruka fašista budućim generacijama

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 31.Avg.2016

Ispod obeliska u Rimu se nalazi tekst iz vremena fašističkog režima Benita Musolinija, koji ukazuje na to kako je taj režim želeo da ga vide buduće generacije, otkrili su italijanski naučnici...Tekst, koji je napisan na latinskom jeziku na pergamentu, sakriven je zajedno sa zlatnicima u temeljima...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Nezavisne Novine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Nezavisne Novine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.