Svrake nisu lopovi

Izvor: Radio 021, 19.Avg.2014, 21:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Svrake nisu lopovi

Suprotno narodnom verovanju i čuvenoj Rosinijevoj operi, svraka nije lopov.

Čak, naprotiv, moglo bi se reći da je ova ptica, prepoznatljiva po izrazito crno-belom perju, instinktivno sumnjičava preme predmetima neobičnog izgleda, ističu britanski naučnici.

Vekovima su je opisivali kao najgoru kleptomanku, koja ne može da odoli predmetima koji sijaju.

Ova loša reputacija je potpuno nezaslužena, tvrde stručnjaci Egziter Univerziteta, koji ovu pticu opisuju >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << samo kao "veliku brbljivicu".

Oni su sproveli seriju testova sa divljim svrakama i svrakama iz jednog azila za životinje. Pred ptice su stavljeni razni predmeti, svetlucavi i bezbojni (alu folija, orasi, šrafovi, metalni otpaci), a njihove reakcije su snimljene i analizirane.

"Nismo naišli ni na kakav dokaz da neki predmeti neodoljivo privlače svrake. Naprotiv, svi ti predmeti su kod njih izazvali neofobnu reakciju - strah od novih stvari", naveo je Toni Šepard, glavni autor studije koja je objavljena u časopisu "Animal Cognition".

Svrake su se uglavnom držale podalje od svetlucavih, ali i plavih predmeta i generalno su bile nepoverljive prema njima.

"Verovatno da se folklor koji okružuje svrake ne zasniva na činjenicama već je rezultat kulturne generalizacije nastale na temelju anegdotskog predanja", zaključio je Šepard.

Nastavak na Radio 021...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.