Izvor: Nezavisne Novine, 30.Sep.2016, 17:04   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Svijet je ostao bez još jedne životinjske vrste

Zaposleni u zoološkom vrtu u Atlanti objavili su tužnu vijest: Uginuo je Tofi, jedini preostali primjerak rijetke vrste žaba (Ecnomiohyla rabborum).

Posljednjih nekoliko decenija izumrlo je više stotina vodozemaca, a ista sudbina, zbog zagađivanja okoline i uništavanja njihovih prirodnih staništa, prijeti i mnogim drugim vrstama.

Zajedno s još nekoliko pripadnika svoje vrste koja je otkrivena tek 2005. Tofi je živio u Panami odakle je prije nekoliko godina preseljen >> Pročitaj celu vest na sajtu Nezavisne Novine << u botanički vrt koji se nalazi u sklopu Atlanta zoološkog vrta.

Zašto? Biolozi koji su otkrili vrstu, vrlo brzo su i otkrili kako se ista zbog smrtonosne bolesti koja je pogodila njihovo stanište, već tada nalazila na ivici izumiranja.

Nadali su se kako će proučavajući Tofija i njegove rođake pronaći način da spriječe izumiranje i da će uzgojem u zatočeništvu da obnove vrstu.

Nažalost, nakon što je 2009. uginula posljednja ženka, a tri godine kasnije i pretposljednji mužjak svima je postalo jasno da će Tofijevom smrću (koji je četiri godine živio sam) svijet postati siromašniji za jednu životinjsku vrstu.

Nastavak na Nezavisne Novine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Nezavisne Novine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Nezavisne Novine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.