Šta su kokošije grudi i kako se leče?

Izvor: S media, 13.Maj.2011, 18:13   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Šta su "kokošije grudi" i kako se leče?

"Kokošije grudi" su deformitet grudnog koša koji se javlja relativno često u dečjem uzrastu. Grudna kost je izbočena, najčešće u srednjem i donjem delu, što utiče na nepovoljan položaj rebara, pa je čitav prednji deo grudnog koša nepravilnog oblika.

Najčešće se radi o simetričnom deformitetu, ali se može javiti i u asimetričnom obliku. Uzrok nastanka nije poznat u potpunosti, ali kako se često javlja u istim porodicama pretpostavlja se da je naslednog karaktera. >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << Češće se javlja kod muške dece, pa to treba imati u vidu kada neko u porodici ima ovu vrstu deformiteta.

Do nepravilnosti u rastu grudne kosti dolazi kada njenih deset centara okoštavanja ne sazrevaju istovremeno. Deformitet će biti izraženiji srazmerno broju centara sazrevanja koji su zahvaćeni ovom nepravilnošću. Na ovaj proces sazrevanja na možemo da utičemo ni na koji način spolja, pa samim tim ni preventivno da delujemo i sprečimo pojavu deformiteta. On se može uočiti već u prvoj godini života, najkasnije u trećoj ili četvrtoj. Ne ugrožava vitalne funkcije srca i pluća, ali zbog ograničene pokretljivosti grudnog koša i nepravilnog položaja rebara, dolazi do smanjenja ventilacije pluća, pa su ova deca podložna čestim infekcijama disajnih organa.

24 pitanja koja otkrivaju autizam kod dece

Vezujte pertle uz igru

Strogost roditelja nije vrlina

Koliko je sna potrebno deci?

Teški oblici deformiteta su veoma retki i oni se rešavaju operativnim putem. Kokošije grudi srednjeg i lakšeg oblika se leče kineziterapijskim tretmanima i plivanjem.

Ciljanim vežbama jačaju se mišići grudnog koša, ramenog pojasa i leđa. Mišićnom snagom može bitno da se ublaži deformitet, a povećanjem mase mišića smanjuje se estetski problem.

U programu vežbi značajnu ulogu imaju vežbe disanja koje utiču na povećanje ventilacije pluća i jačanje pomoćne disajne muskulature. Kako ovaj deformitet ima progresiju u određenom stepenu, dete mora da bude pod redovnom lekarskom kontrolom sve do kraja rasta.

(Yu mama)

Nastavak na S media...






Povezane vesti

Šta su kokošije grudi i kako se leče?

Izvor: medio.rs, 14.Maj.2011, 02:29

Kokošije grudi su deformitet grudnog koša koji se javlja relativno često u dečjem uzrastu. Grudna kost je izbočena, najčešće u srednjem i donjem delu, što utiče na nepovoljan položaj rebara, pa je čitav prednji deo grudnog koša nepravilnog oblika.

Nastavak na medio.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.