Šta kada se jave bubuljice (a niste tinejdžer)

Izvor: Domino Magazin, 04.Sep.2015, 05:04   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Šta kada se jave bubuljice (a niste tinejdžer)

Evo zašto ste ih dobili

Davno ste izašli iz puberteta ali vas ponekad muče akne, bubuljice i baš vas nerviraju?

Prema istraživanju WhatClinic, 88 posto stručnjaka za negu kože kaže kako je ovaj problem u porastu i da više od trećine osoba starijih od 35 godina traže lečenje. Neki smatraju da je to zbog stresa i hormona, drugi vide krivca u ishrani a ostali u zagađenju.

Doktor Terry Loong autor The Hormonal Acne Solution, kaže da su okidači previše >> Pročitaj celu vest na sajtu Domino Magazin << šećera, stres, loše varenje, osetljivost na određene namirnice, zagađenje vazduha, hormoni, lekovi, manjak vitamina D.

Dermatolog sa The Harley Street Dermatology Clinic, Adam Friedmann kaže: ” Do poboljšanja obično dolazi nakon godinu do dve, a prva “linija” je sprečavanje upala dok ne nestanu. Ukoliko je reč o težem problemu to zahteva i jače lekove.”

Jonathan Bowling, dermatolog u The Nuffield Health Manor Hospital, Oxford, savetuje:

Vežbajte

To može da pomogne deblokiranju pora kroz znoj. Lice operite pre nego što se znoj osuši.

Ishrana

Previše šećera, mlečnih i rafiniranih ugljenohidrata pogoduju aknama. Bademi, borovnice, avokado i pasulj su među nizom namirnica koje mogu da pomognu u smanjenju akni i sprečavanju upala.

Sunce

Samo 15 minuta sunca dnevno može da pomogne u lečenju simptoma akni. No, nikako više od toga jer može doći do kontra efekta.

Voda

Voda je bitna za funkciju jetre koja kontroliše proizvodnju hormona.

Nastavak na Domino Magazin...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Domino Magazin. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Domino Magazin. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.