Skrivena nejednakost saobraćajnih udesa

Izvor: Domino Magazin, 05.Okt.2015, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Skrivena nejednakost saobraćajnih udesa

Zašto su bogataši ponovo bolje prošli

Poslednjih godina se dramatično smanjio procenat smrtnih ishoda u saobraćajnim udesima. Za to su zaslužna sve bolja kola, ali i strožija zakonska regulativa.

Ali, naučnici su primetili nešto neobično. Siromašni ljudi češće stradaju.

Istraživači Sam Harper, Thomas J. Charters i Erin C. Strumpf su svoj rad objavili u American Journal of Epidemiology a u njemu navode izraženu nejednakost.

Odnosno, >> Pročitaj celu vest na sajtu Domino Magazin << zaključak da su bogataši bolje prošli. Ponovo.

Od početka devedesetih najveći pad smrtnih ishoda je zabeležen kod visoko obrazovanih ljudi. Sa druge strane, smrtni ishod kod osoba koje su imale samo osnovno obrazovanje je postao još češći.

I ne, fakultetska diploma vas neće učini boljim vozačem.

Ali tu su druge sitnice koje život znače. Bukvalno. Diploma znači da ćete zarađivati više pa samim tim voziti novija i sigurnija kola.

Uz to, osobe nižeg socijalno ekonomskog statusa će živeti u okruženju koje donosi više rizika: druge opasnije vozače, lošije puteve i nedovoljno saobraćajne signalizacije. Uz to je veća šansa da će voziti pod uticajem alkohola ili narkotika. Povrh svega, verovatnije je da neće koristiti pojas za vezivanje.

Naučnici kažu da je 1995. godine smrtnost u nesrećama siromašnih bila 2.5 veća, dok je danas ona čak 4.3 puta veća u odnosu na osobe visokog obrazovanja.

Nastavak na Domino Magazin...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Domino Magazin. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Domino Magazin. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.