Rafting Tarom - prava stvar za kratak i aktivan odmor u prirodi

Izvor: Radio 021, 04.Maj.2015, 08:53   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Rafting Tarom - prava stvar za kratak i aktivan odmor u prirodi

Maj važi za idealan mesec da se iskoristi preostali godišnji odmor ili produženi vikend i napravi kratak predah od svakodnevnih obaveza i okruženja. Pre svega jer proleće u nama budi želju za što dužim izlaskom na vazduh i u prirodu posle dugotrajne zime i hladnih dana.

Uz jun, maj mesec  važi i za najpogodniji kada je reč o spoljnoj temperaturi, više nema hladnih dana, a još uvek nije tako toplo kao u julu ili avgustu. Život u gradu donosi dodatni stres i ubrzan tempo >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << života, pa je odmor u prirodi najbolji lek da se svako od nas, bar na kratko, udalji od svakodnevnih problema.

Za one koji vole aktivan odmor u prirodi, u poslednje vreme izuzetno je popularan rafting na Tari, pa vam i 021 toplo preporučuje ovu mini avanturu kao idealnu za beg u prirodu na dva tri dana. Koliko su građani zainteresovani za ovakav vid odmora, pokazuje i podatak da je sportsko-rekreativni Rafting centar "Tara-raft" odavno rasprodao četvorodnevne aranžmane za prvomajske praznike. Takođe, zbog velikog interesovanja, postoji i redovna autobuska linija iz Novog Sada do ovog kampa, a autobus saobraća svakog vikenda.

Kako za 021 kaže jedan od menadžera ovog kampa Mirko Davidović, maj je mesec kada počinje sezona splavarenja na Tari, tada je voda najbolja pa je i rafting najbolji. - Splavarenje je jedina stvar bolja od seksa - započinje uz osmeh Mirko svoju priču o splavarenju ovom prelepom rekom.

- Prvi utisak za one koji po prvi put dođu je fenomenalna priroda, nestvarno lepa reka i njena okolina. Ukoliko u aranžmanu postoji i safari tura na teritoriji Nacionalnog parka Sutjeska doživljaj je još bolj jer za većinu stvari ljudi i ne znaju da postoje kod nas. Ovde je jedina preostala evropska prašuma, planina Zelengora sa 8 prirodnih ledničkih jezera, kanjon Tare je najdublji evropski kanjon, Tara je ujedno najopasnija reka za rafting u Evropi - priča Davidović.

On dodaje da je zabava u samom kampu nešto čemu su ozbiljno posvećeni, pa se tako svakog vikenda organizuju žive svirke, uglavnom sa pop-rok repertoarom. - A hrana nije sa ovoga sveta, pa mi Bosanci smo poznati po gurmanlucima! Spremamo jela tradicionalne domaće kuhinje, ali i moderna jela. Imamo i kompletan program ishrane posvećen vegetarijancima i veganima, ljudima sa netolerancijom na gluten, itd - kaže Mirko.

Sam rafting spada u ekstremne sportove i kao takav ima mnoge rizike. Ipak, uz dobru pripremu i organizaciju sa pravim profesionalcima sve može da se realizuje i od svega da se napravi dobra zabava. Naravno, sve dok se putnici drže uputstava vodiča na čamcu, bezbednost je zagarantovana. Organizatori kažu da u ovu avanturu mogu da idu i deca, ali kada je vodostaj niži i Tara mirnija.

- Spuštamo se rafting čamcima niz velike i nepredvidive brzake. Veličina talasa ponekad iznosi i po 5-6 metara. Priroda u kanjonu Tare je neopisivo lepa, mnogo je vodopada, siga, jezera. A reakcije onih koji su bili nije potrebno navoditi, sami ćete se uveriti o kakvoj mini avanturi je reč - zaključuje Davidović.

Rafting centar "Tara-raft" nalazi se na 20 kilometara od Foče prema Šćepan polju. Mesto na kom se nalazi kamp se zove Bastasi.

Za one kojima je solucija autobuski prevoz, autobus polazi svakog petka u 15h iz Novog Sada, u 16.30h iz Beograda, a vraća se svake nedelje uz obilazak Višegrada, Andrićgrada i Mećavnika. Cena povratne karte je 35 evra.

Cene aranžmana u samom kampu kreću se od 16 do 460 evra, zavisno od želje. Trenutno važi specijalna ponuda koja obuhvata popust od 20% na jedan od najpopularnijih aranžmana koji obuhvata dva noćenja - cena je 90 evra, a prva tura je od 8. maja.

Kamp "Tara-raft" raspolaže sa najudobnijim i najkvalitetnijim smeštajnim kapacitetima u regionu. Sobe u kolibama imaju od 2 do 6 kreveta i sve imaju sopstvene toalete. Više informacija može se pronaći na web adresi www.tara-raft.com.

Nastavak na Radio 021...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.