Radioaktivne čestice se šire po Evropi; niko ne zna odakle potiču

Izvor: B92, 21.Feb.2017, 14:18   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Radioaktivne čestice se šire po Evropi; niko ne zna odakle potiču

U Evropi je zabeležen porast radioaktivnih čestica u atmosferi, ali niko ne zna odakle potiče.

Stanice za kontrolu kvaliteta vazduha širom kontinenta detektuju tragove radioaktivnog joda-131, izotopa čije je vreme poluraspada samo osam dana. To znači da su čestice ušle u atmosferu u nekom nedavnom događaju, ali on još nije otkriven.

Prema kretanju čestica, Norveška agencija za zaštitu od radijacije procenila je da čestice potiču iz Istočne Evrope. >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 <<

“U vreme merenja bili su loši vremenski uslovi, pa ne možemo da procenimo tačnu lokaciju”, kaže Astrid Liland, načelnica sejtira za hitne situacije u Agenciji.

“Povećan nivo radioaktivnog joda stigao je do severa Norveške, severa Finske i Poljske, a detektovan je i u Češkoj, Nemačkoj, Francuskoj i Španiji. Merenja pokazuju da potiče iz Istočne Evrope”.

Ona smatra da je moguće da jod potiče iz nekog nuklearnog reaktora, ali i iz neke od fabrika joda. Naime, jod-131 se koristi u medicini za lečenje problema s tiroidnom žlezdom i komercijalno se koristi širom Evrope.

Ovaj izotop je, međutim, izuzetno radioaktivan. Kad je prisutan u većim količinama u okruženju, može zaraziti hranu, a nakon gutanja, akumulira se u štitastoj žlezdi. Raspadom može izazvati rak ovog organa.

Trenutne količine koje su prisutne u atmosferi su suviše niske da bi bile štetne, što ne umanjuje zabrinutost stručnjaka.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.