RODITELJI: Evo kako da reagujete kada vam dete od tri godine kaže “Ja sam debeo!”, “Ja sam ružna!”

Izvor: Telegraf.rs, 01.Sep.2016, 06:19   (ažurirano 02.Apr.2020.)

RODITELJI: Evo kako da reagujete kada vam dete od tri godine kaže “Ja sam debeo!”, “Ja sam ružna!”

Deca mlađeg uzrasta imitiraju sve oko sebe, roditelje, vaspitače, javne ličnosti. U skladu sa novim trendom koji donosi opterećenost fizičkim izgledom, čak i deca usvajaju te popularne probleme.

Nova istraživanja su pokazala da deca sve ranije počinju da se opterećuju svojim izgledom. Profesionalci koji se brinu o deci, čak 71 odsto njih, reklo je da deca postaju svesna i zabrinuta zbog svog tela već sa tri godine.

Profesionalna asocijacija za brigu o deci u ranom >> Pročitaj celu vest na sajtu Telegraf.rs << uzrastu (Pacei) je sprovela istraživanje koje je pokazalo kako deca i pre polaska u školu ili vrtić počinju da grade negativnu sliku o svom fizičkom izgledu.

Vaspitači su priznali da primećuju znakove nezadovoljstva u vezi svog tela i izgleda kod dece uzrasta od tri do pet godina, piše Independent, a prenosi Klix.

Foto-ilustracija: Profimedia/imageBROKER

Organizacija za brigu o deci upozorava da ovaj problem počinje prerano, a broj dece nezadovoljne svojim izgledom se bukvalno udvostruči do uzrasta od šest godina.

Ljudi koji rade sa predškolskom decom rekli su da deca sve više vide sebe kao debele ili ružne. Nije shvatljivo odakle tolika samosvesnost i samokritičnost kada je fizički izgled u pitanju, naročito u tom uzrastu.

Foto-ilustracija: Profimedia

Savetnik organizacije za brigu o deci Džeklin Harding rekla je da je potrebno još mnogo istraživanja u vezi ovog problema, ali ipak smatra da su televizija i fotografije u novinama najodgovorniji krivci.

- Deca do četiri godine već razmišljaju o tome kako bi njihova tela trebalo da izgledaju, pa već imaju razrađene strategije kako da izgube višak kilograma. Rana iskustva su najvažnija kada je u pitanju njihov razvoj, pa moramo da obratimo pažnju na to kako deci, čak i ako to bilo nenamerno, namećemo negativno razmišljanje o fizičkom izgledu - rekla je Harding.

Foto-ilustracija: Proimedia

Stručnjaci upozoravaju roditelje da paze kakve komentare daju na svoj ili tuđi izgled u društvu svoje dece. Roditelji imaju najveći uticaj na decu, pa ne bi trebalo da im pričaju o tome kako su nezadovoljni svojim izgledom.

- Detinjstvo je vreme kada deca jednostavno upijaju sve što vide i čuju. Deca na osnovu podataka i iskustava u ranom periodu razvoja formiraju svoju buduću ličnost. Od izuzetne je važnosti za roditelje da ne vrše pritisak na decu temama o tome kako bi trebalo da izgledaju, već da postavljaju pozitivan primer i grade kod dece samopouzdanje - rekao je Nik Herop iz organizacije za mentalno zdravlje dece.

Pogledajte na šta još treba da obratite pažnju tokom razvoja vašeg deteta.

(Telegraf.rs)

Nastavak na Telegraf.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Telegraf.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Telegraf.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.