Puši svaki deveti učenik

Izvor: Radio 021, 31.Jan.2015, 01:04   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Puši svaki deveti učenik

Svaki deveti učenik u Srbiji puši cigarete, devojčice, 13,3 odsto, nešto češće nego dečaci, 12,7 odsto, pokazalo je istraživanje o upotrebi duvana kod mladih u Srbiji, saopštio je danas Institut za javno zdravlje, povodom 31. januara - Nacionalnog dana bez duvanskog dima.

Rezultati globalnog istraživanja o upotrebi duvana kod mladih uzrasta 13-15 godina u Srbiji 2013. godine  ukazuju na veoma visoku izloženost mladih duvanskom dimu u Srbiji – 63,4% učenika izloženo >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << je duvanskom dimu u svojoj kući, a 61% u zatvorenim javnim prostorima.

Institut "Milan Jovanović Batut" upozorava da je u Srbiji više od polovine odraslih izloženo duvanskom dimu u zatvorenom prostoru, dok je elektronske cigarete bar jednom koristilo ukupno 9,6 % stanovnika od 18 do 64 godine.

Duvanski dim ubija šest miliona ljudi svake godine i povećava rizik od bolesti srca, infarkta i moždanog udara, oboljenja disajnih puteva, raka pluća i drugih malignih bolesti, itiče se u saopštenju i ukazuje na potrebu unapređenja postojeće zakonske regulative.

Izloženost duvanskom dimu u zatvorenom prostoru i kod nepušača može da izazove mnoge maligne bolesti, bolesti srca i bolesti pluća, upozorava "Batut".

Nastavak na Radio 021...






Povezane vesti

Nacionalni dan bez duvanskog dima

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 31.Jan.2015

Povodom obeležavanja Nacionalnog dana bez duvanskog dima, Savetovalište za odvikavanje od pušenja, Institut za javno zdravlje Vojvodine i Zavod za zdravstvenu zaštitu studenata danas su od 10 do 12 časova, u tržnom centru "Big" u Novom Sadu, svim zainteresovanim pušačima izmerili CO u izdahu...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.