Pratilac Meseca dostojanstveno završio karijeru

Izvor: B92, 19.Apr.2014, 11:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pratilac Meseca dostojanstveno završio karijeru

Američka robotska letelica završila je u petak svoju misiju analize prašine i gasova oko Meseca planiranim padom na Mesečevu površinu, objavila je NASA.

Letelica LADEE (Lunar Atmosphere and Dust Environment Explorer) postepeno se spuštala prema površini Meseca proučavajući kako se prašina diže i koji gasovi čine takozvanu Mesečevu egzosferu, područje svemira koje ga okružuje i gotovo je vakuum.

Letelica je lansirana 6. septembra, a u Mesečevu orbitu je >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << dospela u oktobru. U novembru je započela svoju misiju koja je trebalo da traje sto dana, ali je trajala nešto duže.

Jedna od misija ove sonde bila je rešavanje misterije mesečeve prašine, koja datira još iz vremena Apollo programa. Naime, astronauti su još tada primetili neobičan sjaj na Mesečevom horizontu neposredno pre svitanja. Naučnici misle da je reč o prašini koja pluta u egzosferi, ali LADEE još nije detektovao dovoljnu koncentraciju iste koja bi mogla da izazove takav efekat.

Inače, LADEE je "preživela" i pomračenje Meseca 15. aprila što je bio važan test za letelicu, jer je zbog Zemljine senke bilo veoma hladno. Inače, prilikom lansiranja te sonde, nastala je čuvena fotografija sa žabom koja je obišla svet.

.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Pratilac Meseca dostojanstveno završio karijeru

Izvor: B92, 19.Apr.2014

Američka robotska letelica završila je u petak svoju misiju analize prašine i gasova oko Meseca planiranim padom na Mesečevu površinu, objavila je NASA...Letelica LADEE (Lunar Atmosphere and Dust Environment Explorer) postepeno se spuštala prema površini Meseca proučavajući kako se prašina...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.