Poludećete od posla ovih dana? Evo zašto je to zapravo dobro za vas!

Izvor: Telegraf.rs, 26.Nov.2014, 07:06   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Poludećete od posla ovih dana? Evo zašto je to zapravo dobro za vas!

Verovali ili ne, bez obzira na sav stres koji trpite, isplati se raditi psihički naporan i intelektualno zahtevan posao. Barem kad je vaš mozak u pitanju

Osobe sa psihički zahtevnijim poslovima imaju bolje pamćenje u starijoj životnoj dobi, sugeriše istraživanje škotskih naučnika.

Podaci istraživača Heriot-Vot univerziteta u Edinburgu prikupljeni su testiranjem pamćenja oko 1.000 ispitnika starijih od 70 godina. Stručni časopis “Neurology” >> Pročitaj celu vest na sajtu Telegraf.rs << piše da bi mentalno zahtevnija okolina mogla da rezultira stvaranjem takozvane kognitivne rezerve koja pruža određeni stepen zaštite od slabljenja pamćenja povezanog s odmaklom životnom dobi.

Foto-ilustracija: Foter/marianbeck

Pored toga, pojačana intelektualna aktivnost bi mogla da dovede do promena u strukturi mozga koje redukuju posledice starenja. Najbolje rezultate na testiranjima su imale osobe koje su radile na upravljačkim poslovima ili su predavale u školama.

Foto-ilustracija: Profimedia

Naučnici pri tom napominju da uočeni pozitivni efekat psihički zahtevnijih poslova nije bio nužno povezan s koeficijentom inteligencije ispitanika.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Nastavak na Telegraf.rs...






Povezane vesti

Poludecete-od-posla-ovih-dana-Evo-zasto-je-to-zapravo-dobro-za-vas

Izvor: medio.rs, 26.Nov.2014

Verovali ili ne, bez obzira na sav stres koji trpite, isplati se raditi psihički naporan i intelektualno zahtevan posao. Barem kad je vaš mozak u pitanju..Osobe sa psihički zahtevnijim poslovima imaju bolje pamćenje ustarijoj životnoj dobi, sugeriše istraživanje škotskih naučnika...Podaci...

Nastavak na medio.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Telegraf.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Telegraf.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.