Pet činjenica za današnji dan, 25. februar

Izvor: BKTV News, 25.Feb.2017, 08:11   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pet činjenica za današnji dan, 25. februar

Redakcija BKTVNews za vas je izdvojila najzanimljivije događaje i činjenice koje su obeležile današnji dan.

1. Ubijen vojvoda Stanoje Glavaš

Na današnji dan 1815. godine ubijen je srpski vojvoda Stanoje Glavaš, jedan od čelnika Prvog srpskog ustanka. Pravo ime bilo mu je Stanoje Stamatović. Ubijen je prema nalogu Sulejman paše, posle propasti Hadži-Prodanove bune. Na zboru u Orašcu, na Stretenje 1804. odbio je da predvodi Prvi srpski ustanak i na njegov >> Pročitaj celu vest na sajtu BKTV News << predlog za vožda je izabran Karađorđe. Njegovo herojstvo u boju na Deligradu, u oslobađanju Prokuplja, opsadi Beograda i drugim bitkama opevano je u narodnim pesmama, a Ðura Jakšić je napisao i istorijsku dramu "Stanoje Glavaš".

2. Preminuo Josif Pančić

Na današnji dan 1888. godine preminuo je srpski botaničar i prirodnjak Josif Pančić, prvi predsednik Srpske kraljevske akademije, profesor i rektor Velike škole u Beogradu. Opisao oko 80 do tada nepoznatih biljnih i životinjskih vrsta, otkrio endemsko-reliktni četinar poznat kao "Pančićeva omorika" i objavio oko 30 naučnih radova. Osnovao i uredio Botaničku baštu u Beogradu.

3. Egipatski predsednik prinuđen da podnese ostavku

Godine 1954. egipatski predsednik Muhamed Nagib prinuđen je da podnese ostavku, a svu vlast je kao premijer i predsednik Revolucionarnog saveta preuzeo Gamal Abdel Naser, njegov blizak saradnik prilikom obaranja kralja Faruka I u julu 1952.

4. Rođen čuveni francuski slikar

Na današnji dan 1841. rođen je Pjer Ogist Renoar, francuski slikar. Renoar je već od svoje 13. godine slikanjem zarađivao za život, iako mu je profesor muzike Šarl Guno proricao blistavu muzičku karijeru. Razvio je vlastiti izraz, krakterističan po svetloružičastim, oker i modrim tonovima, koji od tada postaju dominantni na njegovim platnima i pastelima. Kasnije se priključio impresionistima i slikao figure i motive iz pariske sredine, scene i portrete. U toj fazi nastala su dela: "Loža", "Kišobrani", "Pijaca Pigal" i niz ženskih portreta. Česti motivi kupačica, rubensovski punog i robusnog akta, materinstva kao simbola plodnosti, ženskih i dečijih glava, odraz su njegovih vizuelnih doživljaja, a to isto važi i za pejzaže i mrtve prirode sa cvećem i voćem. Umro je 1919. godine.

5. Preminuo osnivač agencije "Rojters"

Na današnji dan 1899. godine Paul Julijus Rojter, osnivač novinske agencije "Rojters", preminuo je u 83. godini. Rojter je 1849. u Kaselu uveo prvu kontinentanu golubiju poštu sa Ahenom i Vervijeom, krajnjim tačkama nemačkih i francusko-belgijskih telegrafskih linija, a zatim se 1851. preselio u London, gde je osnovao Rojterovu agenciju. Iste godine, Rojterovim vestima je počeo da se služi londonski "Tajms". Tada Rojter organizuje telegrafsko-kablovske mreže za Nemačku, Francusku, podmorski kabl za SAD i uspostavlja mrežu dopisnika po celome svetu.

Nastavak na BKTV News...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta BKTV News. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta BKTV News. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.