Izvor: KreditniCentar.rs, 26.Okt.2011, 19:48   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Penzioneri ne treba da strahuju za isplatu penzija

BEOGRAD – U septembru ove godine 86.000 poslodavaca, odnosno njih 40 odsto, nije podnelo odgovarajuće prijave Fondu za penzijsko i invalidsko osiguranje (Fond PIO) zbog čega su im upućene opomene, rekao je direktor Sektora za ostvarivanje prava u Fondu PIO Vladimir Stanković.Rezultat je da je 50 odsto tih poslodavaca reagovalo i podnelo odgovarajuće obrasce, rekao je Stanković RTS-u i objasnio da se opomene odnose na obavezu podnošenja prijava za radnike za 2010. godinu i ona traju u periodu >> Pročitaj celu vest na sajtu KreditniCentar.rs << od aprila 2011. do aprila 2012. godine.
On je naveo da su predviđene novčane kazne od 10.000 do 800.000 dinara za pravna lica, a za odgovorna u tim pravnim licima, odnosno poslodavce, od 2.500 do 50.000 dinara.
On je naveo i da sadašnji i budući penzioneri u Srbiji ne bi trebalo da strahuju za isplatu penzija, negirajući navode da je penzioni fond u krizi i da ima mogućnost da isplaćuje penzije samo još šest meseci.
Stanković je podsetio na obaveze poslodavaca u odnosu na svoje radnike kako ne bi imali probleme u ostvarivanju prava na penziju - da izmire doprinose za PIO osiguranje, a potom podnesu prijave PIO Fondu sa podacima o stažu osiguranja i visini uplaćenih doprinosa.
Ukoliko u zakonskom roku ne podnesu prijave, Fond može da uputi opomene poslodavcima, a ako to ne da rezultat, podnose se prekršajne prijave sudovima.
Prema Stankovićevim rečima, radna grupa PIO Fonda je predložila izmene da bi poslodavci ispunili obaveze da se prilikom isplaćivanja zarada izmire obaveze u pogledu doprinosa i da se prihodi Fonda ostvaruju i kroz druge kanale, a ne samo kroz uplate doprinosa i eventualno upravljanje nekom imovinom.
Predloženo je da se određene socijalne kategorije izmeste iz finansiranja Fonda, a pre svega novčana naknada za tuđu negu i pomoć koja se sada servisira i preko centara za socijalni rad, dodao je Stanković.
Postoji i predlog da banke preuzmu obavezu da kontrolišu isplate zarada na taj način što bi uslovljavale prethodno uplaćivanje doprinosa za radnike, rekao je Stanković.
Isplata drugog dela septembarskih penzija, kako je najavljeno, počinje danas
Izvor: politika.rs

Nastavak na KreditniCentar.rs...






Povezane vesti

PRIVREMENA OBUSTAVA ISPLATE PORODIČNIH PENZIJA STUDENTIMA

Izvor: Kurir, 27.Okt.2011, 16:32

BEOGRAD- Isplata porodičnih penzija studentima privremeno će biti obustavljena, do momenta dostavljanja školske potvrde o upisu nove školske godine, saopšteno je danas iz Republičkog fonda za penzijsko i invalidsko osiguranje (PIO)...Privremena obustava počinje od 30. septembra, a dostavljanjem...

Nastavak na Kurir...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta KreditniCentar.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta KreditniCentar.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.