Penzije i plate više tek nekoliko stotina dinara

Izvor: Blic, 06.Okt.2011, 03:25   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Penzije i plate više tek nekoliko stotina dinara

Penzije i plate u javnom sektoru biće od novembra u proseku veće za 328, odnosno 537 dinara. Mesečna primanja bi trebalo da porastu za oko 1,4 odsto, što je manje od očekivanog imajući u vidu pad privrednog rasta i inflacije.

Zakon o budžetskom sistemu predviđa da primanja iz budžetske kase u oktobru budu povećana za inflaciju u prethodnih šest meseci i za polovinu rasta bruto domaćeg proizvoda iz 2010. godine.

Procene govore da bi rast cena od aprila do >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << septembra trebalo da iznosi manje od jedan odsto. Tome treba dodati i polovinu rasta BDP-a u 2010. što je iznosilo oko pola procenta.

Praktično prosečna oktobarska penzija od oko 23.000 dinara biće veća za 300 dinara, a prosečna plata od oko 38.000 dinara za oko 530 dinara.

Država je predvidela da ove godine penzije i plate u javnom sektoru budu povećane tri puta, u januaru, aprilu i oktobru. Rast je u januaru fiksiran na dva odsto, dok je u aprilu bio 5,5 procenata.

Slično će biti i naredne godine jer će način obračuna ostati isti. Država pritom, najavljuje obaranje inflacije i rast BDP-a od 2,5 odsto. Ali, ako bi od 2013. godine, kako zakon propisuje, penzije pratile samo rast potrošačkih cena i korigovale za rast BDP samo ukoliko on bude veći od četiri odsto, penzioneri će biti u još nepovoljnijoj situaciji.

Na aktuelne povišice ne treba da računaju i zaposleni u privatnom sektoru jer njihove plate ne reguliše pomenuti propis.

Povezane vesti: Plate u javnom sektoru za trećinu veće nego u privatnom Cvetković: Aprilske penzije i plate u javnom sektoru veće za 5,5 odsto Neplanirano povećanje zarada za javni sektor Bajec: Ne očekuje se nastavak rasta cena do kraja godine Rast plata i penzija u 2011. godini šest do sedam odsto

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.