Otkrivamo: Kako da spremite savršen krompir pire

Izvor: NaDlanu.com, 25.Okt.2014, 16:20   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Otkrivamo: Kako da spremite savršen krompir pire

Ovo su najčešće greške koje pravimo pri pripremi ovog omiljenog dodatka jelima, i kako da ih sprečite

1. Izaberite pravi krompir

Greška: Pire pravite od krompira koji imate pri ruci – mladi ili stari, beli ili crveni vama je apsolutno svejedno.

Kako je ispraviti: Za pripremu pirea od krompira trebaju vam plodovi s visokim procentom skroba – tzv. brašnasti krompiri koji su savršeni za gnječenje.

2. Narežite krompir na kocke
>> Pročitaj celu vest na sajtu NaDlanu.com << />
Greška: Krompir kuvajte u kori, ili cele oljuštene plodove stavljate u kipuću vodu. Da bi tako skuvoa krompir potrebno vam je minimalno sat i po vremena, obično usred kuvanja izgubite živce i termički ne obradite plodove do kraja.

Kako je ispraviti: Oljuštite i operite krompir, pa ga narežite na kockice otprilike iste veličine i stavite u hladnu posoljenu vodu kako bi se svi komadi skuvali u isto vreme. Pustite da se krompiri kuvaju dok ne počnu da se raspadaju.

3. Ručno gnječite krompir

Greška: Mislite da ćete nedovoljno skuvani krompir pretvoriti u glatku masu uz pomoć blendera. To je najgora stvar koju možete da napravite jednom krompiru. Blender će, naime, krompir pretvoriti u lepljivu smesu nalik na lepak, koju nije ugodno ni gledati ni jesti.

Kako je ispraviti: Krompir ocedite od vode, pa ga vratite u vrući lonac u kom se kuvao. Na niskoj vatri „dehidrirajte“ krompir od ostatka vlažnosti, pa varjačom počnite lagano da mešate i gnečite smesu. Potom smesu pretvorite u pire uz pomoć kašike za krompir.

4. Darežljivo s mlekom

Greška: Mnogi ne žele vodenasti pire, pa u krompir stavljaju minimalno mleka, pavlaku za kuvanje i maslac, zbog čega je konačni rezultat prilično tvrd, i pomalo „drven“.

Kako je ispraviti: Ugrejte mleko ili pavlaku za kuvanje pa ga obilno prelijte preko krompira. Na laganoj vatri i uz pomoć varjače nežno mešajte smesu dok se svi sastojci ne sjedine, i vi dobijete odgovarajuću teksturu. Ne brinite, krompir će popiti sav „višak“ mleka.

5. Dodajte začine

Greška: Vaš pire krompir ima vrlo neutralan i vodenast ukus.

Kako je ispraviti: Ne plašite se da dobro začinite krompir solju i biberom, a slobodno dodajte i neke druge začine poput naseckanog peršuna ili vlašca. Završite kuvanje s komadićem mekanog maslaca koji će produbiti ukus vašeg priloga.

Nadlanu / izvor: zadovoljna.hr

Nastavak na NaDlanu.com...






Povezane vesti

Savjeti za savršen pire krompir

Izvor: BanjalukaLive.com, 25.Okt.2014

Ovo su najčešće kuvarske greške u pripremi ovog priloga jelima, i savjeti kako ih rešiti. 1. Izaberite pravi krompir Greška: Pire pravite od krompira koji imate pri ruci – mladi ili stari, bijeli ili crveni vama je apsolutno svejedno. Kako je ispraviti: Za pripremu pirea od krompira trebaju...

Nastavak na BanjalukaLive.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NaDlanu.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NaDlanu.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.