Oko zvezde udaljene 14 svetlosnih godina kruži Super-Zemlja

Izvor: B92, 22.Jan.2017, 18:19   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Oko zvezde udaljene 14 svetlosnih godina kruži "Super-Zemlja"

Ugledni astronom Stiven Kejn sa univerziteta u San Francisku objavio je u najnovijem izdanju časopisa "Astrophysical Journal" rezultate istraživanja solarnog sistema oko zvezde Wolf 1061.

Kejn, jedan od vodećih "lovaca na planete", svoju pažnju je usmerio na zvezdu udaljenu 14 svetlosnih godina od Zemlje. Oko nje kruže tri planete, a njegovo istraživanje je pokazalo da se jedna od njih nalazi u nastanjivoj zoni.

"Planetarni sistem oko zvezde Wolf 1061 je važan >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << jer se nalazi veoma blizu i pruža nam mogućnost da u budućnosti utvrdimo da li tamo postoji život", rekao je naučnik.

Jedna od tri planete, Wolf 1061c, u potpunosti se nalazi u nastanjivoj zoni. Radi se o "super Zemlji", čiji je prečnik veći za 64 odsto od naše planete.

"Kada tražimo planete na kojima bi moglo da bude života, jedan od prvih uslova koji moraju da ispune je da se nalaze u nastanjivoj zoni. To znači da moraju da budu veoma slične Zemlji. Moraju da budu senovite i nalaze se na optimalnoj udaljenosti od svoje zvezde. Ako su preblizu, nastanak i održanje života će zbog visokih temperatura biti nemoguć, kao na Veneri koja je verovatno nekada imala mora i okeane poput Zemlje, ali su oni isparili. Ako je predaleko, biće previše hladno i voda će biti smrznuta, kao na Marsu", rekao je Kejn.

Ali, naučnik ipak nije optimista kada je u pitanju život na planeti Wolf 1061c.

"Planeta je verovatno slična Veneri, a loša vest je da smo primetili da su klimatske promene na njoj veoma česte i burne. Znači da tamo verovatno vlada pravi haos, planeta se brzo zagreva i hladi. Ali, biće nam potrebne dodatne informacije da bismo to znali sa sigurnošću, a u pronalaženju odgovora će nam biti od koristi svemirski teleskop Džejms Veb", dodao je Kejn.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Oko zvezde udaljene 14 svetlosnih godina kruži planeta slična Veneri

Izvor: Radio 021, 22.Jan.2017

Astronom Stiven Kejn sa univerziteta San Francisko objavio je u najnovijem izdanju časopisa "Astrophysical Journal" rezultate istraživanja solarnog sistema oko zvezde Wolf 1061...Kejn, jedan od vodećih "lovaca na planete", se fokusirao na zvezdu udaljenu 14 svetlosnih godina od Zemlje oko koje kruže...

Nastavak na Radio 021...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.