Od sada i roboti uče putem pokušaja i pogrešaka

Izvor: B92, 26.Maj.2015, 11:14   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Od sada i roboti uče putem pokušaja i pogrešaka

Istraživači sa Univerziteta Kalifornije u Berkliju upeli su da razviju algoritam koji robotima omogućava da uče na greškama, upravo onako kako to čine i ljudi.

“Mozgovi” robota veoma se razlikuju od mozgova ljudi, a učenje robota kako da obavlja određene zadatke postiže se pomoću pisanja odgovarajućih kodova.

Uprkos tome što se može steći utisak da ovako jednostavan pristup znači i lakše učenje, bez ljudskih osobina poput intuicije i fleksibilnosti, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << prilagođavanje robota izmenjenim okolnostima postaje skoro nemoguće.

Međutim, tim istraživača sa Berkli univerziteta nedavno je pokazao da roboti mogu da uče i putem pokušaja i pogrešaka, što je označilo veliki proboj na polju veštačke inteligencije.

"Ključna stvar je to što sada robota ne moramo da reprogramiramo kada se susretne sa nečim novim”, navodi Piter Abil, profesor elektroinženjeringa i kompjuterskih nauka na univerzitetu.

Nova serija algoritama omogućava robotu Bretu (BRETT) da bez prethodno programiranog znanja o okruženju, a zahvaljujući metodu eliminacije putem pravljenja grešaka, nauči kako da obavi razne motoričke zadatke, poput zavrtanja čepa na plastičnoj flaši ili sastavljanja igračake aviona.

Ovom prilikom primenjen je i sistem nagrađivanja – u zavisnosti od toga kako je obavio zadatak, robot je dodeljivan određen broj bodova. Što bi bio bliži uspešnom obavljanju zadatka, to bi broj bodova bio veći.

"Iako smo i dalje daleko od dana kada će roboti prati naš veš i čistiti nam kuću, zahvaljujući novim algoritmima oni sada mogu da obavljaju znatno složenije zadatke. U narednih 5 do 10 godina mogli bismo zato da vidimo veoma značajan napredak na ovom polju”, zaključio je Abil.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.