Izvor: Nezavisne Novine, 22.Apr.2017, 13:18   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Obratite pažnju pri kupovini igračaka

Igračke pomažu u pravilnom razvoju djeteta. Svako od nas sačuvao je barem jednog plišanog medu, barbiku ili autić iz djetinjstva. Te su igračke učinile naše djetinjstvo srećnim i bezbrižnim.

Danas živimo u vremenu u kojemu djeca streme tehnološkim igračkama  telefonima, tabletima, računarima… Ipak, bez obzira na tehnološki procvat, većina roditelja nastoji naučiti djecu da se igraju klasičnim igračkama kakvima su se i oni sami igrali. Dakako, u nešto modernijem >> Pročitaj celu vest na sajtu Nezavisne Novine << izdanju.

Kao što tehnologija nije najbolja igračka za vaše dijete, tako i svaka klasična igračka nije dobar izbor. Igračke je takođe važno odabrati prema uzrastu. Kada ih kupujete za djecu, treba da obratite pažnju na nekoliko stvari:

* Na igrački koju želite kupiti potražite sertifikat na kojem piše zemlja porijekla i provjerite piše li oznaka "Tested", što znači da je taj proizvod odobrila agencija za provjeru kvaliteta.

* Izbjegavajte igračke koje sadrže brom, olovo, živu, hrom, kobalt, kadmijum, antimon, arsen, nikl i kositar zato što u određenim količinama mogu biti kancerogeni.

* Boje i krede nisu opasne za djecu ukoliko na njima stoji oznaka ASTM D4263.

* Drvene igračke proizvedene na veliko mogu takođe sadržati opasne spojeve. Izbjegavajte one koje sadrže nikl, formaldehid, nonifenol i organske spojeve s kositrom.

* Provjerite na deklaraciji za koju dob je primjerena igračka.

* Igračke sa sitnim dijelovima mogu se rastaviti pa dijete može staviti dijelove u usta i progutati. Najbolje je takve igračke izbjegavati, kao i one s oštrim rubovima.

Nastavak na Nezavisne Novine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Nezavisne Novine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Nezavisne Novine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.