Novi zakon o zabrani pušenja 2010.

Izvor: B92, 29.Jan.2009, 16:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Novi zakon o zabrani pušenja 2010.

Zakon o zabrani pušenja na javnim mestima u Srbiji ne poštuje se u potpunosti, dok se u mnogim evropskim zemljama, gde je njegova primena počela pre nekoliko godina, on sprovodi rigorozno.

Ministarstvo zdravlja Srbije je, zbog toga, za 2009. godinu najavilo pojačanu kontrolu ne samo zdravstvene, već i sanitarne i inspekcije rada koje takođe kontrolišu primenu Zakona o zabrani pušenja u zatvorenom prostoru - u kancelarijama, restoranima, sportskim halama i drugim objektima.
>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << />
Rigoroznije kontrole najavljene su u okviru kampanje koju su pokrenuli Komisija za prevenciju pušenja, Ministarstvo zdravlja, kancelarija za kontrolu duvana i Institut za javno zdravlje Srbije da bi upoznali širu javnost o štetnosti duvanskog dima.

Tokom prošle godine zdravstvena inspekcija naplatila je 84 mandatne kazne od 5.000 dinara zbog pušenja u zdravstvenim ustanovama, pri čemu je najviše kazni napisano u državnim bolnicama i domovima zdravlja, dok je privatnicima izrečeno devet mandatnih kazni.

Komisija za prevenciju pušenja i Ministarstvo zdravlja, takođe, ubrzano rade na izradi novog Zakona o zabrani pušenja u zatvorenom prostoru i očekuje se da će on biti završen krajem 2009. ili početkom 2010. godine.

U kampanji koju je ova Komisija pokrenula početkom decembra 2008. godine, u saradnji sa Ministarstvom zdravlja, akcenat je stavljen na štetnost pasivnog pušenja.

Krajem prošle godine takođe je počela velika kampanja Ministarstva zdravlja "Duvanski dim je serijski ubica" koja će trajati godinu dana.

Tokom akcije biće deljen propagandni materijal, biće emitovani video spotovi, a sve s idejom da šira javnost upozna neželjene posledice koje izaziva duvanski dim.

Među prvim zemljama koja je zabranila pušenje na javnim mestima 2002. godine bila je Grčka, ali se to nije sprovelo u delo i u barovima u toj zemlji, a pre nekoliko dana i Holandija se pridružila evropskim zemljama koje su zabranile konzumiranje cigareta u zatvorenom prostoru.

Italijani su od januara 2005. godine morali da se naviknu da na javnim mestima, kafeima i restoranima, piju espreso bez cigarete, a stroga zabrana pušenje na javnim mestima uvedena je i u Norveškoj, Malti, Švedskoj, Velikoj Britaniji, Španiji, Letoniji, Litvaniji, Estoniji, Francuskoj, Finskoj, Danskoj, Belgiji i Islandu.

Kada je reč o susednim državama, pušenje je u Sloveniji zabranjeno u svim zatvorenim javnim prostorijama, osim u posebnim zonama predviđenim za pušače u hotelima, restoranima, psihijatrijskim bolnicama, staračkim domovima i zatvorima.

U Hrvatskoj, gde je, prema nekim istraživanjima svaka četvrta odrasla osoba pušač, Zakonom o pušenju iz 2006. godine, pušenje je zabranjeno samo u radnim prostorijama, dok je u Makedoniji "upotreba" cigareta regulisana tako da skoro svaki restoran ili bar ima određene stolove za pušače i nepušače koji su najčešće jedan do drugog pa je atmosfera puna dima neizbežna.

Pogledajte video radove posetilaca sajta B92 na temu "Stop duvanskom dimu"

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Novi Zakon o zabrani pušenja u zatvorenom prostoru krajem godine

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 29.Jan.2009

BEOGRAD - Zakon o zabrani pušenja na javnim mestima u Srbiji se ne poštuje u potpunosti, dok se u mnogim evropskim zemljama, gde je njegova primena počela pre nekoliko godina, on sprovodi rigorozno...Ministarstvo zdravlja Srbije je, zbog toga, za ovu godinu najavilo pojačanu kontrolu ne samo zdravstvene,...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.