Nevenčanim parovima zabranjena zajednička vožnja na motociklu

Izvor: Radio 021, 05.Maj.2015, 23:45   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nevenčanim parovima zabranjena zajednička vožnja na motociklu

Indonezija je poznata kao zemlja sa velikim brojem vernika, od kojih su mnogi izrazito posvećeni i praktikuju veru svakodnevno.

U ovoj zemlji postoje brojne zabrane koje nisu u skladu sa islamskim pravilima, a nedavno je na ovaj spisak dodata još jedna zabrana. Inače, u zabranama prednjači provincija na severu Indonezije, koja već godinama ima specijalni status, piše "Daily Telegraph".

Naime, reč je o indonežanskoj provinciji Aćeh, gde je usvojena odluka o zabrani >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << vožnje motociklom nevenčanim parovima jer ovakvo ponašanje može dovesti do "grešnih radnji". Inače, zabranu su predložili zakonodavci ove provincije i ovaj predlog je naišao na odobravanje javnosti.

Reč je o izrazito konzervativnoj sredini, gde se islamski zakoni izrazito poštuju. S obzirom na to da su zakonodavci izglasali ovu zabranu, ona će stupiti na snagu za godinu dana.

Jedan od zakonodavaca Fauzan Hamza kaže da su izglasali ovu zabranu jer žele da podrže provincijske vlasti koje nastoje da šerijatski zakon primenjuju u potpunosti, s čim su i oni saglasni. "Dakle, sama činjenica da nevenčani parovi na motociklu sede jedno uz drugo predstavlja kršenje šerijatskog zakona i svakako može dovesti do nekog grešnog i nemoralnog čina", rekao je Hamza.

Aćeh, koji se nalazi na severu ostrva Sumatra, jedina je provincija u Indoneziji gde se sprovodi islamski, tj. šerijatski zakon. Ovim zakonom je zabranjeno kockanje, pijenje alkohola, kao i homoseksualni odnosi. Sve ove zabrane nose određene kazne.

Inače, provincija Aćeh dobila je specijalnu autonomiju 2001. godine, jer je to bio jedini način da se vlada u Džakarti izbori sa višedecenijskim separatizmom. Ovo svakako nije prva zabrana u vezi sa motociklima u ovoj provinciji. Još 2013. godine vlasti su zabranile da žene opkorače muškarca na motociklu i naložile su da muškarac ženu može voziti samo u dodatku koji se postavlja sa strane motocikla.

Inače, provincijske vlasti nisu usvojile samo ovu zabranu, iako je ona najupečatljivija. Naime, one su zabranile i sviranje uživo, a takođe su naredile odvajanje muških i ženskih učenika u školama. Nova odredba će stupiti na snagu u maju 2016. godine, s tim da će postojati određeni period prilagođavanja novoj zabrani. Zakonodavac Hamza nije želeo da otkrije kakve će kazne biti primenjene ukoliko uhvate nevenčani par na motociklu.

Inače, dosadašnje kazne su se uglavnom odnosile na bičevanje, javni ukor, a one drastične kazne su podrazumevale i proterivanje iz sela.

Inače, provincijski parlement, baš kao i okružni parlamenti u Indoneziji mogu usvajati i sprovoditi sopstvene zakone i statute.

Nastavak na Radio 021...






Povezane vesti

SULUDI ZAKON Nevenčanim parovima zabranjena zajednička vožnja na motoru

Izvor: Blic, 06.Maj.2015, 16:05

Indonezija je poznata kao zemlja sa velikim brojem vernika, od kojih su mnogi izrazito posvećeni i praktikuju veru svakodnevno. Zato je jedna indonežanska provincije zabranila i vožnju na motociklu parovima koji nisu u braku...Indonezija više ne toleriše zajedničku vožnju nevenčanih parova..U...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.