Naučnik pronašao veliku grešku na turskoj novčanici od pet lira

Izvor: B92, 26.Maj.2016, 19:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Naučnik pronašao veliku grešku na turskoj novčanici od pet lira

Profesor Aziz Sankar naišao je na većini zanemarljiv, ali naučnicima veoma interesantan problem, koji se nalazi na turskoj novčanici od pet lira.

Tursko-američki biohemičar Aziz Sankar, ujedno i dobitnik Nobelove nagrade za hemiju zbog svog rada na mapiranju procesa popravka DNK, ukazao je na grešku staru više od sedam godina.

Naime, na novčanici od pet lira koja je u opticaju od 2009. godine, nalazi se lik istoričara Ajdina Sajilija, kao i simboli planeta, atoma i dvostruke spirale molekule DNK, a problem leži upravo u njoj.

Kako je objasnio profesor Sankar, na novčanici se nalazi spirala poznata kao Z-DNK, jedna od mogućih struktura dvostruke spirale, a koja je uvijena sa leve na desnu stranu. Problem je u tome što je u stvarnosti spirala uvijena sa desne na levu stranu.

Iako grešku mogu primetiti samo poznavaoci materije, to nije sprečilo Centralnu banku Turske da već pet godina ignoriše Sankarove sugestije. Naime, profesor je još 2011. godine spomenutoj instituciji uputio pismo u kom je izložio svoje opažanje.

Profesor još uvek čeka odgovor.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.