Naučnici proizveli tkaninu od životinjskog otpada

Izvor: B92, 30.Jul.2015, 22:02   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Naučnici proizveli tkaninu od životinjskog otpada

Vodeći švajcarski naučni institut objavio je danas da su njegovi stručnjaci uspeli da dobiju visokokvalitetna tekstilna vlakna od životinjskog otpada.

Novi proizvod, predstavljen kao revolucionaran, trebalo bi da u budućnosti smanji zavisnost od sintetičkih materijala.

Švajcarski Federalni tehnološki institut u Cirihu (ETH) saopštio je da se vlakna koje su proizveli doktor Filip Štosel i njegove kolege mogu meriti po kvalitetu sa merino vunom, jednom od najcenjenijih >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << vrsta vuna koja se koristi za izradu najfinijih odevnih predmeta.

Prema ETH-u, godišnje se na tržištu nađe blizu 70 miliona tona vlakana, od kojih su gotovo dve trećine proizvedene od neobnovljivih sirovina, poput nafte i prirodnog gasa.

Najčešće korišćena prirodna vlakna, vuna i pamuk, sve se više zamenjuju jeftinijim sintetičkim vlaknima.

Štoselova metoda sastoji se u korišćenju otpada koji se obično može naći u klanicama.

Kako prenosi AFP, ovaj 28-godišnji istraživač uspeo je da proizvede vlakna kombinujući organski rastvarač izopropil sa zagrejanim želatinom dobijenim na bazi kože, kostiju i tetiva ubijenih životinja.

Iz tako stvorene mase, Štosel je proizveo visokokvalitetna vlakna koja bi mogla biti naknadno poboljšana dodatnim aditivima.

"Štosel je ubeđen da je blizu svog krajnjeg cilja: stvaranju biopolimernog vlakna od otpada", stoji u saopštenju ETH.

Švajcarski naučnik se, međutim, suočava sa nekoliko problema kao što je potreba da se vlakno učini vodootpornijim, ali i nedostatkom sredstava za nastavak istraživanja.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Naučnici proizveli tkaninu od životinjskog otpada

Izvor: Blic, 31.Jul.2015, 00:05

Vodeći švajcarski naučni institut objavio je danas da su njegovi stručnjaci uspeli da dobiju visokokvalitetna tekstilna vlakna od životinjskog otpada...Novi proizvod, predstavljen kao revolucionaran, trebalo bi da u budućnosti smanji zavisnost od sintetičkih materijala...Švajcarski Federalni...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.