
Izvor: B92, 30.Mar.2009, 12:37 (ažurirano 02.Apr.2020.)
Naučnici prave "svemirski kari"
Grupa indijskih naučnika dobila je zadatak da pripremi čuveni indijski specijalitet kari na poseban način, prilagođen za astronaute u svemiru.
Budući da planira da do 2015. godine pošalje svog čoveka u svemir, Indija želi da tokom putovanja ima hranu na koju je navikao.
Priprema karija, koji treba da i u svemiru bude ukusan, nije, međutim, jednostavna, pa je taj zadatak poveren ekipi naučnika Laboratorije za istraživanje hrane u Misoru, u jugozapadnoj Indiji, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << preneli su mediji.
"Kari treba da bude dobro začinjen, da ima dosta masnoće i nekoliko vrsta namirnica. Svi ti sastojci predstavljaju ne mali izazov", kazao je direktor laboratorije dr A. S. Bava.
On je objasnio da u svemiru treba izbegavati začinjena jela i ljute soseve jer se oni teško vare na nultoj gravitaciji.
"Stomak astronauta ne sme da bude opterećen", dodao je on.
Indijski naučnici prave "svemirski kari"
Izvor: Blic, 30.Mar.2009
Grupa indijskih naučnika dobila je zadatak da pripremi čuveni indijski specijalitet kari na poseban način, prilagođen za astronaute u svemiru.....Budući da planira da do 2015. godine pošalje svog čoveka u svemir, Indija želi da tokom putovanja ima hranu na koju je navikao. Priprema karija, koji...