Napokon znamo šta su one niti na banani – i imaju jako važnu svrhu

Izvor: Telegraf.rs, 21.Jun.2017, 10:27   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Napokon znamo šta su one niti na banani – i imaju jako važnu svrhu

Banane spadaju u omiljeno voće, jer su bogate hranljivim sastojcima i kalijumom, imaju fantastičan ukus i mogu da posluže kao odličan dodatak raznim poslasticama.

Pored svih prednosti koje dobijamo od ovog južnog voća, postoji i deo, koji ne volimo i bacamo. Reč je o tankim nitima, koji se zovu snopovi, a primećuju se kada ljuštimo koru banane.

Te niti su zapravo vlaknasta tkiva koja imaju važnu ulogu u rastu biljke, odnosno neophodne su za pravilnu raspodelu hranljivih >> Pročitaj celu vest na sajtu Telegraf.rs << sastojaka u plodu voćke.

– Ovi delovi kore su veoma važni i korisni i trebalo bi da ih jedemo sa bananom – rekao je američki akademik Nikolas Gilit, autor istraživanja i direktor Instituta za prehrambene tehnologije Dole.

Foto-ilustracija: Profimedia

Ovi delovi kore su jestivi i imaju istu nutritivnu vrednost kao i sam plod. Ipak, banane sadrže premalo ovih vlaknastih snopova pa njihovom konzumacijom zapravo i nemamo neku preveliku korist, tačnije pojeli niti ili ne hranjivost banane je ista.

Snopove nemaju samo banane, već i drugo voće. Oni omogućavaju da svi hranljivi sastojci ravnomerno dođu do ploda.

(Telegraf.rs)

Nastavak na Telegraf.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Telegraf.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Telegraf.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.