Izvor: Telegraf.rs, 21.Jun.2017, 10:27 (ažurirano 02.Apr.2020.)
Napokon znamo šta su one niti na banani – i imaju jako važnu svrhu
Banane spadaju u omiljeno voće, jer su bogate hranljivim sastojcima i kalijumom, imaju fantastičan ukus i mogu da posluže kao odličan dodatak raznim poslasticama.
Pored svih prednosti koje dobijamo od ovog južnog voća, postoji i deo, koji ne volimo i bacamo. Reč je o tankim nitima, koji se zovu snopovi, a primećuju se kada ljuštimo koru banane.
Te niti su zapravo vlaknasta tkiva koja imaju važnu ulogu u rastu biljke, odnosno neophodne su za pravilnu raspodelu hranljivih >> Pročitaj celu vest na sajtu Telegraf.rs << sastojaka u plodu voćke.
– Ovi delovi kore su veoma važni i korisni i trebalo bi da ih jedemo sa bananom – rekao je američki akademik Nikolas Gilit, autor istraživanja i direktor Instituta za prehrambene tehnologije Dole.
Foto-ilustracija: Profimedia
Ovi delovi kore su jestivi i imaju istu nutritivnu vrednost kao i sam plod. Ipak, banane sadrže premalo ovih vlaknastih snopova pa njihovom konzumacijom zapravo i nemamo neku preveliku korist, tačnije pojeli niti ili ne hranjivost banane je ista.
Snopove nemaju samo banane, već i drugo voće. Oni omogućavaju da svi hranljivi sastojci ravnomerno dođu do ploda.
(Telegraf.rs)