NASA se sprema za odlazak na Mars

Izvor: B92, 27.Avg.2014, 23:43   (ažurirano 02.Apr.2020.)

NASA se sprema za odlazak na Mars

Američka svemirska agencija NASA saopštila je da je njen novi veliki raketni sistem prošao važnu fazu u planiranju, ali da će prvo probno lansiranje biti 2018. godine.

"Space Launch System” bi trebalo da omogući odlazak astronauta izvan Zemljine orbite na asteroide ili eventualno na Mars.

Taj sistem za lansiranje biće snažniji od raketa "Saturn V" kojim su astronauti u okviru programa "Apolo" leteli na Mesec.

Zvaničnici NASA rekli su da je završena >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << stroga provera sistema i da je odobren prelezak s formulacije programa na razvoj.

U prvoj sledećoj fazi će se raditi na manjoj verziji rekete. Ona će moći da ponese 77 tona osoblja i tereta u orbitu, dok bi veće trebalo da mogu da nose 143 tone.

NASA navodi da će izgradnja manje rakete koštati više od sedam milijardi dolara.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

NASA razvija raketni sistem

Izvor: B92, 28.Avg.2014, 00:46

NASA je saopštila je da je njen novi veliki raketni sistem prošao važnu fazu u planiranju, ali da će prvo probno lansiranje biti 2018. godine..."Spejs launč sistem" bi trebalo da omogući odlazak astronauta izvan Zemljine orbite na asteroide ili eventalno na Mars...Taj sistem za lansiranje biće...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.