NAJVEĆA TAJNA HRONO DIJETE: Zašto morate jesti mnogo mesa ako želite da oslabite

Izvor: NaDlanu.com, 08.Feb.2016, 14:16   (ažurirano 02.Apr.2020.)

NAJVEĆA TAJNA HRONO DIJETE: Zašto morate jesti mnogo mesa ako želite da oslabite

Hrono ishrana je balansiran način ishrane, koji prati rad metabolizma. Svodi se na tri glavna obroka, doručak, kao glavni obrok koji obiluje raznovrsnim namirnicama, jer predstavlja osnovni izvor energije za ceo dan, ručak i večeru.

Hrono ishrana prati ciklus rada pankreasa, pa se obroci preporučuju u razmaku između 4-5-6 sati. Prednosti hrono ishrane u odnosu na sve druge "dijete" su u tome što se ne broje kalorije i grami, nema ograničenja u količini hrane, jedete dok >> Pročitaj celu vest na sajtu NaDlanu.com << ne osetite sitost. Potrebno je samo savladati osnovne principe, kada se kombinuju koje vrste namirnica, i posle sve postaje rutina.”

Osnovni princip jemaksimalno izbegavanje belog brašna i šećera, hrane bogate aditivima i veštačkim dodacima.

Prva faza je "najteži" deo. Naime, na samom početku, prvih 28 dana ste na “restrikciji” (ili dok ne dođete do ciljane težine). Restrikcija traje minimum mesec dana, ili dok ne dođete do željene kilaže.

Bez obzira da li imate idealnu kilažu ili ne, postoje namirnice koje bi trebalo potpuno da izbacite iz upotrebe. To su: mleko, šećer, belo brašno, margarin i slične biljne masti.

Za doručak je poželjno jesti dosta ugljenih hidrata i namirnice životinjskog porekla. Na primer: crni hleb, šunka, proja, pita, pica, kiselo mleko, maslac.. Neka vam doručak bude obilan i bogat. Izbegavajte voće u jutarnjim satima. Do ručka se ne jede ništa, a njega je najbolje praktikovati od 13 do 15 časova. Hrono nutricija preporučuje obavezan doručak jer se on smatra najvažnijim obrokom tokom celog dana.

SVETO PRAVILO HRONO ISHRANE: 3 namirnice koje se obavezno moraju jesti za doručak

Za ručak konzumirajte namirnice bogate proteinima – životinjskog i biljnog porekla. Od mesa je preporuka: juneće šnicle, ćuretina, riba uz mahunarke ili salate (bez hleba). Izbegavati ugljene hidrate i proteine u kombinaciji.

Užinu je najbolje praktikovati od 17 do 19 časova. Za užinu se jedu biljne masti: orasi, puter od kikirikija, masline, med, tamna čokolada do 30 grama ili neko sezonsko voće.

Najlakši obrok u danu - večeru obavite 2 sata pre spavanja, tada jedite salate sa posnim mesom, najbolje je salata sa tunjevinom i slično. Ako ne osećate glad taj obrok možete i preskočiti ukoliko vam nije potreban. Dva sata pre spavanja se jedu proteini i salate (posno meso, tunjevina i sl.). To je najlakši obrok u toku dana i tu izbegavajte slatkiše, ukoliko ste još siti od prethodnih obroka, ovaj možete i preskočiti.

- Meso i mlečne proizvode ne mešati, sem kod doručka kad je to dozvoljeno.

- Sokove ograničite na limunadu i priodno pripremljene zdrave napitke.

- Period između obroka mora biti najmanje 4h, u međuvremenu ne jedete ništa (važi i kod popodnevne užine)

- Pijte dosta tečnosti, ukoliko pijete kafu obavezno bez šećera

- Potrudite se da ne budete gladni ni u jednom delu dana i da vaš organizam ne trpi

- Testenine, hleb, krompir jedite najkasnije do 15 časova

- Izbegavati unos gaziranih pića, koja sadrže šećere i veslačke zaslađivače.

- Zabranjeno je konzumiranje svih vrsta grickalica između obroka

- Voće i suvo voće ne jedu se ujutru, niti uveče, kao ni slatkiši, već samo izmeđ
u 16 i 18 časova, po zimskom, odnosno od 17 do 19 časova po letnjem računanju vremena.



Kravlje mleko se teško vari, a hrono ishrana ga u potpunosti zabranjuje iako se o tome vode žestoke polemike. Mleko se može koristiti samo ponekad i to u nekim kuvanim jelima, dok su sirevi i kiselo mleko dozvoljeni.Margarin, biljni sirevi (osim tofua – sojinog sira), biljna pavlaka, biljni šlag, pekarska peciva, kao što su pogačice, kroasani sadrže takozvane trans masti i hrono dijeta ne dozvoljava upotrebu ovih namirnica.

Nastavak na NaDlanu.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NaDlanu.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NaDlanu.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.