Misteriozni simboli na ploči u polju zbunili naučnike

Izvor: B92, 10.Avg.2017, 12:24   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Misteriozni simboli na ploči u polju zbunili naučnike

U jednom polju u Španiji pronađena je kamena ploča sa neobičnim simbolima, prenosi Daily Mail.

Istraživači smatraju da je najverovatnije reč o jednom od najranijih monumentalnih pisama na Iberijskom poluostrvu, ali nisu uspeli da dešifruju

Ploča najverovatnije potiče iz gvozdenog doba, a jezik sadrži elemente španskog i grčkog jezika, kao i iberijskih, kanaanitskih i istočnoarapskih jezika. U pitanju su kulture koje su u to vreme bile aktivne na Iberijskom >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << poluostrvu.

Ploča je dugačka 1.5 metar i široka 85 centimetara, a veruje se da su sumboli urezani u nju između devetog i trećeg veka pre nove ere, prenosi Antiquity.

Još 2002. godine pronašao ju je farmer koji je obrađivao svoju zemlju u Montoru, ali je tada bačena u stranu.

Dve godine kasnije, primetila su je dva šumara, koja su je odnela u Arheološki muzej u Montoru, gde je ostala narednih osam godina, piše IB Times.

Garsija Sanhuan sa Univerziteta u Sevilji počeo je da je ispituje 2012. godine, i ubrzo otkrio da sadrži simbole koji potiču iz različitih jezika.

“Jedna od pretpostavki jeste da ih je urezao nepismen narod, na osnovu onoga što je video (a nije razumeo) u drugim kulturama. Moguće je da je natpis posledica kontakta iberijskih naroda sa pridošlicama, najverovatnije Feničanima, koji su tvorci prvog pisma”, rekao je Sanhuan.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Misteriozni simboli na ploči u polju zbunili naučnike (VIDEO)

Izvor: Vesti-online.com, 10.Avg.2017

U jednom polju u Španiji pronađena je kamena ploča sa neobičnim simbolima, prenosi Dejli Mejl...Istraživači smatraju da je najverovatnije reč o jednom od najranijih monumentalnih pisama na Iberijskom poluostrvu, ali nisu uspeli da dešifruju značenje simbola...Ploča najverovatnije potiče iz...

Nastavak na Vesti-online.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.