Mislima upravlja s dve proteze u isto vreme

Izvor: B92, 18.Dec.2014, 17:35   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Mislima upravlja s dve proteze u isto vreme

Robotski udovi koji će moći potpuno da zamene funkciju i mogućnosti onih stvarnih sve su bliži, a Les Ban pokazuje koliko smo napredovali na području protetike.

Les Ban je ostao bez obe ruke nakon nesreće sa strujom pre 40 godina. Sada je postao prvi čovek koji u isto vreme nosi i upravlja s dve robotske ruke i može da obavlja razne zadatke sopstvenim mislima. Ruke je dobio ovog leta u projektu Univerziteta Džons Hopkins, a na njima rade već deset godina, ali je Ban prvi >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << koji ih nosi u isto vreme.

Kako bi to bilo moguće, morali su ga podvrgnuti zahvatu u kojem su nervima upravljali njegovim rukama i tako zadali nove zadatke za robotsku ruku na koju će se spojiti.

Nakon što su to obavili, naučnici su beležili reakcije njegovog mozga za svaki mišić koji je pokušao da se pomeri i tada su mu dali da na temelju tih merenja upravlja virtuelnim rukama. Kako je bez svojih ruku ostao u ramenima, morali su da dizajniraju zglob za njegov torzo na koji će spojiti ruke.

Sve te pripreme pokazale su se korisnim jer je Les Ban ispao fenomenalan ispitanik. U samo 10 dana treninga već je mogao mislima i rukama da prebaci šoljice s jedne na drugu policu.

"Očekivali smo da će biti uspešniji u odnosu na klasične sisteme, ali brzina s kojom je naučio da upravlja rukama i opseg pokreta koji je usvojio u tako kratkom roku su bili daleko iznad toga. Ono što je bilo neverojatno i dodatno uspeh za nas je to što je Les mogao da kontroliše pokrete s obe ruke u isto vreme, što je prvi takav poduhvat", kaže Kortni Moran koja je radila na istraživanju.

Les robotske ruke trenutno sme da koristi samo u laboratoriji, ali naučnici rade na razvoju ruku koje će moći koristiti u svakodnevnom životu.

"Nadam se da ću jednom i ja moći da ubacujem kovanice u automat za sokove i uzmem svoj sok", rekao je Les koji se raduje običnim stvarima o kojima ljudi ni ne razmišljaju, prenosi Engadget.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Gigantski korak - mislima upravlja bioničkim rukama

Izvor: B92, 18.Dec.2014

Robotski udovi koji će moći potpuno da zamene funkciju i mogućnosti onih stvarnih sve su bliži, a Les Ban pokazuje koliko smo napredovali na području protetike...Les Ban je ostao bez obe ruke nakon nesreće sa strujom pre 40 godina. Sada je postao prvi čovek koji u isto vreme nosi i upravlja s...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.