Mame, za svoju bebu vi ste najbolji lek!

Izvor: Telegraf.rs, 22.Nov.2014, 10:24   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Mame, za svoju bebu vi ste najbolji lek!

Zagrljaj majke, kao moćan simbol bezbednosti i sigurnosti, ne pruža samo moralnu utehu bebi, već novorođenčetu pomaže čak i kad ga nešto boli

Istraživanje tima naučnika Medinskog fakulteta Njujorškog univerziteta po prvi put je pokazalo kratkoročni uticaj koje majčino prisustvo ima na mozak bebe.

- Kada bebu nešto boli, prisustvo majke je važan parametar – ističe se u studiji koja je predstavljena na godišnjem sastanku Društva >> Pročitaj celu vest na sajtu Telegraf.rs << za neuronauku, koji je održan ove nedelje u Vašingtonu.

Foto-ilustracija: Foter/phil41dean

Američki naučnici su sproveli testove na miševima kojima su davali blage električne šokove. Otkrili su da se usled boli aktivira nekoliko stotina gena u delu mozga koji kontroliše emocije. Kada bi, međutim, njihova majka bila u blizini, taj broj bi spao na manje od 100.

Foto-ilustracija: Profimedia

Majka, kao moćan simbol bezbednosti i sigurnosti, ne pruža samo moralnu utehu.

- Naša studija je pokazala da majka koja teši bebu koju nešto boli ne izaziva samo mentalnu reakciju. Sam čin tešenja dovodi do promena – bilo dorih ili loših, na neuronskim mrežama koje su presudne za rani razvoj mozga – objasnila je autorka istraživanja, neurobiolog Redžina Saliven.

Foto-ilustracija: Foter/Alexander Danling

Iako pomalo okrutan prema malim miševima, eksperiment bi mogao da pomogne stručnjacima u iznalaženju novih metoda u borbi protiv bola kod ljudi.

- Budući da su opijati previše opasni za bebe zbog adiktivnih svojstava, istraživači su pred izazovom da pronađu alternative među stimulusima okruženja, poput majčinog prisustva, koji bi mogli da pomognu u ublažavanju bola – navela je Saliven.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Nastavak na Telegraf.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Telegraf.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Telegraf.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.