Izvor: Nezavisne Novine, 22.Apr.2017, 13:18   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ljubav ublažava bol i zaslađuje hranu

Poznato je da zaljubljen čovjek posebno zrači zadovoljstvom i srećom, ali manje su poznate skrivene promjene koje se dešavaju s našim tijelom. Zaljubljenost ne aktivira samo "leptiriće" u stomaku, ona djeluje bolje od tabletica na bolove, zaslađuje okus hrane i čak usporava otkucaje srca.

Otkrivamo fascinantne promjena u tijelu aktivirane zaljubljenošću.

Ljubav nam na prvu najčešće zvuči kao kliše, ali u prilog vjerodostojnosti prvog od koraka zaljubljivanja >> Pročitaj celu vest na sajtu Nezavisne Novine << ide najnovije istraživanje. Naime, ljubav aktivira čak 12 područja u mozgu, a ishod je osjećaj zaljubljenosti već u petini sekunde.

Tokom zaljubljenosti u mozgu dolazi do oslobađanja oksitocina  ljubavnog hormona, koji blokira memoriju pamćenja. Rezultat je osjećaj odsutnosti i zaboravnost.

Zaljubljenost utiče na nivo hormona, što rezultira usporenijim krvnim pritiskom i otkucajima srca.

Rezultati istraživanja pokazali su da čovjek u periodu zaljubljenosti gubi oko jedan sat spavanja. Razlog tome je razmišljanje o voljenoj osobi koje nas održava budnima.

Ljubav u mozgu aktivira iste receptore na koje djeluju lijekovi protiv bolova.

Situacije u kojima se ne možete kontrolisati kada svog voljenog vidite u razgovoru sa drugom ženom prve su naznake prave zaljubljenosti. Naime, dokazano je da ljubav utiče na naš osjećaj zaštite voljene osobe, ili drugim riječima ona aktivira ljubomoru.

Tokom istraživanja u kojem su učestvovali zaljubljeni studenti zadatak im je bio da probaju različite namirnice i ocijene njihov okus. Rezultati su bili sasvim neočekivani. Naime, svi su se složili da hrana i piće koje su jeli imaju sladak okus.

Nesvjesno razmišljanje o partneru narušava naše poslovne vještine. Jedno istraživanje je pokazalo da smo tokom zaljubljenosti slabo usredsrijeđeni za obavljanje zadataka.

Tokom komuniciranja s muškarcem prema kojem gaji osjećaje, ženin glas poprima višu frekvenciju i postaje tanak.

Nastavak na Nezavisne Novine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Nezavisne Novine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Nezavisne Novine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.