Levi’s i Google prave pametnu odeću

Izvor: Domino Magazin, 02.Jun.2015, 05:02   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Levi’s i Google prave pametnu odeću

Telefon nećete morati ni da vadite iz džepa farmerki

Google i Levi’s rade na proizvodnji "pametne" odeće. Odnosno prave specijalnu tkaninu u kojoj će se nalaziti provodnici osetljivi na dodir.

A to će omogućiti upravljanje uređajima na daljinu a da pri tome ne mora da se vadi telefon iz džepa. Zapravo farmerke će se ponašati kao ekran osetljiv na dodir.

Interaktivni materijali prave se mešanjem provodničkih vlakana sa uobičajenim materijalom >> Pročitaj celu vest na sajtu Domino Magazin << za odeću tokom tkanja, što se može uraditi po celom odevnom predmetu, ili samo u nekom njegovom delu.

Vlakna mogu da budu vidljiva ili nevidljiva, u zavisnosti od estetskog izbora dizajnera, a materijal je, kako je saopšteno iz kompanije Google, rastegljiv i pere se kao i svaki drugi.

Provodnička vlakna su povezana sa malim elektronskim kolima, ne većim od dugmeta na jakni, čiji algoritmi omogućavaju da se pravi razlika između udara i prevlačenja prstom.

Podaci potom mogu da se prenose na smartfone i druge uređaje, čime se mogu obavljati telefonski pozivi ili slati poruke bez kuckanja po tastaturi, već po tkanini.

Nastavak na Domino Magazin...






Povezane vesti

Google i Levis prave “smart” odeću

Izvor: 011vodič.com, 02.Jun.2015

Google i Levis rade na proizvodnji “pametne” odeće od specijalne tkanine, prožete nitima elektronskih provodnika.. Ta odeća omogućila bi komandovanje uređajima na daljinu a da pri tome ne mora da se vadi telefon iz džepa, zahvaljujući specijalnoj tkanini osetljivoj na dodir, koja se ponaša...

Nastavak na 011vodič.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Domino Magazin. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Domino Magazin. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.