Kreso: Zabrinjavajući pad kvaliteta optužnica

Izvor: Nezavisne Novine, 31.Okt.2014, 12:11   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kreso: Zabrinjavajući pad kvaliteta optužnica

BANJALUKA - Predsjednik Suda BiH Meddžida Kreso navela je u dokumentu upućenom Delegaciji Evropske komisiji u BiH da je zabrinjavajući pad kvaliteta optužnica koje Sud BiH prima od Tužilaštva BiH.

Kreso je ukazala da su činjenični opisi optužnica, posebno onih koje se odnose na ratne zločine, veoma oskudni u navođenju odlučnih detalja potrebnih za utvrđivanje i dokazivanje elemenata krivičnog djela.

"Od ukupno 23 optužnice koje je Tužilaštvo BiH podnijelo od >> Pročitaj celu vest na sajtu Nezavisne Novine << 1. januara do 30. avgusta ove godine, Sud BiH bio je u mogućnosti da potvrdi samo šest bez vraćanja na dodatno uređenje. Dakle, u samo 26 odsto predmeta optužnice su bile zadovoljavajućeg kvaliteta, kako u formalnim, tako i u sadržajnim aspektima", navela je Kreso, a prenosi "Pres Republike Srpske".

Ona je navela i da je Sud BiH dvije optužnice u cijelosti odbio, jednu zbog formalnih nedostataka, a drugu zbog nepostojanja osnovane sumnje da je osumnjičeni počinio djela koja su mu optužnicom stavljena na teret.

Kreso je istakla da je zbog lošeg kvaliteta optužnica Sud BiH morao da vrati na dodatno uređenje njih 15, kao i da su pojedine optužnice zbog brojnih nedostataka vraćane na doradu u tužilaštvo i po nekoliko puta.

U izvještaju Delegaciji Evropske komisije u BiH Kreso je kao posebnu zamjerku na rad Tužilaštva BiH navela izbjegavanje tužilaca da podižu optužnice za složene predmete koji se odnose na ratne zločine.

"Primjećeno je da se Tužilaštvo prilikom odabira predmeta za prioritetno procesuiranje nije vodilo kriterijumima iz Aneksa A Strategije za rad na predmetima ratnih zločina, te da se kao rezultat u radu pred Sudom BiH našao veliki broj manje složenih predmeta, što ozbiljno ugrožava ispunjavanje ciljeva strategije", istakla je Kreso.

U Tužilaštvu BiH naveli su da nisu tačni navodi o padu kvaliteta optužnica, kao i da "tužilaštvo nije vezano pravnom kvalifikacijom".

"Sud BiH ne pravi izvještaj o radu Tužilaštva BiH, već te izvještaje radi tužilaštvo koje ih dostavlja Viskom sudskom i tužilačkom savjetu. Nisu tačni navodi o padu kvaliteta optužnica, zato što su sve potvrđene", saopštilo je Tužilaštvo BiH.

Nastavak na Nezavisne Novine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Nezavisne Novine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Nezavisne Novine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.