Koji je vaš omiljeni slatkiš?

Izvor: B92, 23.Okt.2014, 18:59   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Koji je vaš omiljeni slatkiš?

Ako ste ljubitelj slatkiša, verovatno će vam se dopasti ovi deserti.

Foto: Alexis Fam / Flickr.com

Iako bi većina osoba verovatno rekla da baš njihova mama sprema najbolji kolač na svetu, u različitim zemljama to podrazumeva različite slatkiše.

Predstavljamo vam omiljene deserte sa svih meridijana.

Foto: Matt Biddulph/ Flickr.com

Ćurosi predstavljaju prženo testo, slično onom za krofne, ali u vidu dugačkih traka. Posipaju se >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << cimetom i šećerom i umaču u toplu čokoladu.

Foto: Vidya Crawley / Flickr.com

Kanada je verna svojim receptima koji uključuju javorov sirup. Ova karamela je ukusan sirup, koji se potom stavlja na hladnu površinu (po mogućstvu sneg), zajedno sa štapićem ili viljuškom. Jede se poput lizalice. Popularna je u Kvebeku, Ontariju, Novom Brunsviku i severnom delu Nove Engleske.

Foto: Natasha d.H / Flickr.com

Poreklo jedne od najpopularnijih torti na svetu potpuna je misterija, a stanovnici Australije i Novog Zelanda odavno se spore oko toga.

Pavlova je slatki “puslica” desert prekriven umućenim šlagom i svežim voćem.

Naziv je dobila po ruskoj balerini Ani Pavlovoj koja je bila na turneji po Australiji i Novom Zelandu dvadesetih godina prošlog veka.

Foto: Raffaele Diomede / Flickr.com

Ovaj čuveni desert pravi se od piškota umočenih u kafu ili liker i umućene mešavine jaja, šećera i maskarpone sira. Tradicionalno se ukrašava kakaom.

Veruje se da je kolač osmišljen šezdesetih godina prošlog veka u restoranu Le Beccherie u Trevizu.

Iako je taj restoran zatvoren početkom ove godine, dobar tiramisu sada možete naći širom sveta.

Foto: Claudia_midori / Flickr.com

Ovo je divna, kremasta i pomalo lepljiva poslastica koja se pravi zagrevanjem kondenzovanog mleka sve dok ne dobije konzistenciju karamela.

U doslovnom prevodu znači “slatkiš od mleka”. Služi se uz palačinke, sve vrste peciva, kolačiće, ili se čak stavlja u sladoled.

Foto: Alpha / Flickr.com

Kjurteskalač je mađarski desert koji se sprema još od srednjeg veka. Napravljen je od slatkog testa koje se tanko razvlači i obmotava oko šipke za pečenje i posipa kristal šećerom. Peče se na roštilju i premazuje otopljenim puterom dok korica ne postane zlatno smeđa. Tokom procesa pečenja, šećer na površini se pretvara u karamel, a služi se i sa cimetom i orasima.

Foto: Joy / Flickr.com

Ukusni vafli prave se od dva sloja testa sa karamelom u sredini. Prodaju se na ulicama i gotovo redovno dobijaju uz kafu ili čaj u kafićima.

Foto: Azchael / Flickr.com

Tajland može da se pohvali izuzetnim specijalitetima, ali tradicionalni puding od pirinča ne smete zaobići. Reč je o kombinaciji pirinča, kokosa i tropskog voća koja predstavlja idealan završetak svakog tajlandskog obroka.

Koji je vaš omiljeni desert?

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.