Koja je idealna rutina uspavljivanja beba

Izvor: Prva.rs, 24.Jul.2014, 11:12   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Koja je idealna rutina uspavljivanja beba

Bliskost, opuštenost i prepuštenost u sigurnoj emocionalnoj vezi sa mamom ključ su mirnog sna beba, kaže osnivač Centra za prirodno roditeljstvo Hrvatske Tomislav Kuljiš. Ipak svi roditelji znaju da stvari nisu toliko jednostavne.
Besane noći, višesatno uspavljivanje i nervoza deteta, a onda i mame i tate iskusili su mnogi. Stručnjaci kažu kako je za san najvažnije umiriti autonomni nervni sistem i pružiti detetu osećaj sigurnosti.
"Zato je najvažnije pratiti bebinu rutinu >> Pročitaj celu vest na sajtu Prva.rs << kada je pospana i stvoriti joj odgovarajuće okruženje", tvrdi britanski stručnjak za razvoj beba Lin Mari.
Koliko god se to činilo bezosećajnim, Mari smatra kako nošenje i ljuljanje, iako se čine prirodnim načinom umirivanja bebe, mogu majkama da stvore dodatne probleme. 
Bebe pamte šta se dešava dok tonu u san pa isto očekuju i svaki naredni put. Dakle, ako uspavljujete dete noseći ga i ljuljajući, to će mu i ubuduće biti potrebno da bi moglo da zaspi.
"Slično tome, ako vam beba uglavnom zaspi na dojci, pred vama su verovatno mnoge besane noći", ističe Mari, profesor psihologije i autorka knjige "Psihologija beba" koja je više od 40 godina proučavala dečji razvoj.
Ona savetuje roditeljima da prate bebine potrebe. Na primer, ako beba voli da sisa svoj palac, možete je zamotati tako da su joj ruke blizu usta. Neka deca vole da posmatraju složene uzorke dok tonu u san pa njima možete tkaninu sa uzorcima omotati oko krevetića. Medvedići i jorgančići mogu pružiti osećaj sigurnosti jer su čak i vrlo male bebe svesne njihove teksture i mirisa.
Preporučuje se i čitanje kao jedan od najboljih načina podsticanja razvoja inteligencije. Ipak Lin Mari nije zagovornica takozvanog kontrolisanog plakanja, odnosno puštanja deteta da plače bez roditeljske utehe.
Takve metode mogu ugroziti sigurnu povezanost sa roditeljima, a povlače i neka etička pitanja, kaže ona. 
Tomislav Kuljiš ipak ističe da ne mogu sva pravila da budu primenjena na svu decu.
"Ključno je da je i mama opuštena jer, ako u napetom stanju pokušava da uspava dete, ništa neće pomoći. Zato prvo umirite sebe, pa će vam i dete lakše zaspati", ističe Kuljiš.
I starijima je teško
"Starija deca teško zaspu ako nisu provela s mamom onoliko vremena koliko su navikla. Rešenje je da mama pronađe vremena za njih", kaže stručnjak Tomislav Kuljiš .
Bez suza
Nikako ne puštajte bebu da sama plače u krevecu. to će ugroziti njenu povezanost sa roditeljima, a time i buduću emocionalnu sigurnost , kaže psihološkinja Lin Mari.
Slobodno ljuljajte i dojite bebu pre sna
"Senzibilnija deca ne mogu da zaspu bez ljuljuškanja ili dojenja. Njima su potrebni ti dodatni mehanizmi opuštanja pa je sasvim u redu i omogućiti im ih", kaže Tomislav Kuljiš .
Izvor: 24sata.hr

Nastavak na Prva.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Prva.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Prva.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.