Kina lansirala prvi kvantni satelit

Izvor: B92, 16.Avg.2016, 16:13   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kina lansirala prvi kvantni satelit

Kina je danas lansirala u svemir prvi kvantni komunikacioni satelit, otporan na sve vrste sajber napada, javili su državni mediji.

Kineski eksperti navode da je lansiranje satelita podsticaj svetskim naporima da se razvije mogućnost slanja informacija koje se ne mogu hakovati.

Satelit je lansiran iz centra za lansiranje Jikuan, u pustinji Gobi.

Kina je uložila ogromna finansijska sredstva u taj poduhvat, koji je jedan od brojnih investicija Pekinga u naučna >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << istraživanja u oblasti korišćenja asteroida u svrhe genetskog inženjeringa.

Satelit nazvan "Mozi", u čast kineskog filozofa i naučnika iz 5. veka pre nove ere, koristiće se u cilju podizanja interesovanja za kvantne tehnologije u oblasti komunikacije na daljinu.

Za razliku od dosadašnjih klasičnih metoda bezbednog prenošenja informacija, ovaj sistem zasnovan je na upotrebi fotona, osnovnih čestica elektromagnetnog polja, za slanje "ključeva" neophodnih za dešifrovanje podataka, a svaki pokušaj špijuniranja doveo bi do njihovog samouništenja, navela je agencija Nova Kina.

Naučnici su već uspeli da dokažu efikasnost tehnologije za slanje poruka na daljinu, a rekordna razdaljina iznosila je 300 kilometara, piše naučni časopis "Nejčer" (Nature).

Prvi kvantni satelit pokušaće da pošalje šifrovane podatke iz Pekinga u Urumči, admimistrativni centar regiona Sinkjang na severozapadu Kine, udaljen oko 2.500 kilometara.

Ako testovi budu uspešni, Kina će početi izgradnju svetske mreže za slanje poruka koje ne mogu da se prisluškuju ili hakuju na konvencionalne načine.

Lansiranje satelita je veliki uspeh za Kinu, koja već godinama pokušava da razvije globalnu mrežu šifrovane kvantne komunikacije, što je jedan od glavnih ciljeva Pekinga u okviru petogodišnjeg plana objavljenog u martu i jedan od prioriteta od nacionalnog značaja.

Otkrivanje špijunskih operacija američke Nacionalne bezbednosne agencije, koje je obelodanio bivši konsultant Edvard Snouden, dodatno je podstaklo kineska istraživanja hermetičke tehnologije hakovanja.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Beba vam je u automobilu, aplikacija za zaboravne roditelje

Izvor: B92, 16.Avg.2016

Kina je danas lansirala u svemir prvi kvantni komunikacioni satelit, otporan na sve vrste sajber napada, javili su državni mediji...Aplikacija je ponovo akutelizovana pošto je u poslednja dva meseca petoro dece u Izraelu umrlo od toplotnog udara nakon što su zaboravljena u automobilima...Dogodilo...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.