Kakvu poruku biste poslali vanzemaljcima?

Izvor: B92, 22.Maj.2015, 22:17   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kakvu poruku biste poslali vanzemaljcima?

Kampanja One Earth Message (Jedna poruka sa Zemlje) ima za cilj da sondu Američke svemirske agencije koja je trenutno usmerena ka Plutonu pošalje u duboki svemir, kako bi se “srela s vanzemaljcima i poslala im poruku Zemljana”.

Oni koji podržavaju taj projekat planiraju da podignu 150 MB podataka, oko 100 fotografija i jednočasovni audio snimak na New Horizons letelicu koja trenutno istražuje Plutonov mesec Haron.

Projekat bi trebalo da prikupi 500.000 dolara >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << sredstava kako bi dobio “zeleno svetlo” od NASA.

Predlozi o tome šta treba poručiti vanzemaljskim bićima, ako ih letelica nađe, su raznoliki.

“To nije takmičenje u fotografiji”, rekao je vođa projekta Džon Lomberg. “To je proces koji bi trebalo da razotkrije šta ljudi zaista žele da poruče”.

New Horizons bi trebalo da se primakne Plutonu u julu, a kada okonča primarnu misiju, usmeriće se ka Kojperovom pojasu – pojasu asteroida između Sunčevog sistema i međuzvezdanog prostora.

“Ne znamo da li će ikada ta vanzemaljska publika imati priliku da vidi šta mi pripremamo. Ipak, znamo da ljudima sa Zemlje ta misija može promeniti život”, kaže Lomberg.

Kampanja za prikupljanje sredstava pokrenuta je na sajtu Fiat Physica i tek je stekla tri procenta od potrebne sume. Ipak, do kraja su ostala još 52 dana.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.