Kakva je budućnost nauke u Srbiji?

Izvor: B92, 16.Apr.2014, 23:47   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kakva je budućnost nauke u Srbiji?

Vodeći naučnici i predstavnici svih instituta i univerziteta okupiće se u četvrtak, 17. aprila, kako bi diskutovali o budućnosti nauke u našoj zemlji.

Centar za promociju nauke biće domaćin javne diskusije „Budućnost nauke u Srbiji“, koja se održava u četvrtak, 17. aprila, u 15 časova, u prostoru Naučnog kluba CPN-a, na inicijativu Instituta za fiziku u Beogradu. Diskusiji će prisustvovati predstavnici svih vodećih naučnih ustanova u Srbiji.

Povezani >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << tekstovi:

Da li nam treba ministarstvo razvoja? Budućnost naše nauke u deset teza

Posmatrane u širem društvenom okviru, reforme naučnog sektora mogu biti presudne za ekonomski i društveni oporavak Srbije. Na Institutu za fiziku zato smatraju da je od ključnog značaja da se pokrene javna diskusija o budućoj strategiji naučnog i tehnološkog razvoja, koja bi naučnicima pružila mogućnost da daju stručne predloge, a donosiocima odluka olakšala pregled stanja u oblasti nauke i tehnologije kod nas.

Predstavnici Instituta će naučnicima izložiti Prilog za platformu naučno-tehnološkog razvoja Republike Srbije, kao osnovu za dijalog, sa idejom da sami naučnici dođu do konstruktivnog konsenzusa o budućem razvoju ovog sektora. U diskusiji će učestvovati i predstavnici vodećih naučnih ustanova.

Učesnici: akademik Nikola Hajdin, predsednik SANU* dr Vladimir Bumbaširević, rektor Univerziteta u Beogradu dr Miroslav Vesković, rektor Univerziteta u Novom Sadu dr Aleksandar Belić, direktor Instituta za fiziku u Beogradu

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.