Kako su pre 2.500 godina kanibali pripremali ljudsko meso

Izvor: B92, 27.Maj.2015, 19:21   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kako su pre 2.500 godina kanibali pripremali ljudsko meso

Tim arheologa pronašao je na nalazištu u Tlatelkomili, nedaleko od Meksiko Sitija, ostatke ljudskih kostiju starih 2.500 godina sa tragovima koji ukazuju da su bile pripremane za ishranu.

Istraživači su naveli da su kosti pripadale grupi od 18 muškaraca, žena i dece. Analizama je ustanovljeno da je meso sa njih isečeno, a same kosti razbijene neposredno nakon njihove smrti.

Želeći da saznaju kako su ljudožderi voleli da pripremaju meso uopšte, a posebno ljudsko, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << arheolozi su koristili niz fizičkih i hemijskih tehnika.

Rezultati njihovih testova, objavljenih u časopisu "Archaeometry", pokazuju da su sve kosti bile skuvane ili pečene. Crvene mrlje na nekim od njih bi, smatraju naučnici, mogle da budu od krvi iz mesa.

Naime, tokom pečenja, "sok u mesu se koncentriše oko kostiju i delimično prodire u njih", objasnili su arheolozi.

Oni, takođe, navode da su kanibali obično pekli meso na niskim temperaturama, te da su posebno voleli da ga začine aromatskim biljaka i ljutim sosom.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Recept kanibala: Kako se sprema ljudsko meso

Izvor: Mondo, 27.Maj.2015

Tim arheologa pronašao je na nalazištu u Tlatelkomili, nedaleko od Meksiko Sitija, ostatke ljudskih kostiju starih 2.500 godina sa tragovima koji ukazuju da su bile pripremane za ishranu...Foto: Guliver/Getty Images/Thinkstock..Istraživači su naveli da su kosti pripadale grupi od 18 muškaraca, žena...

Nastavak na Mondo...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.