banner
banner
banner
banner
banner
banner
banner
banner
banner
Kategorije


Kako izgleda to?
Vaš glas
U fokusu
Regioni
Izvori
Arhiva

Korisnicki servisi

Naši sajtovi

Fan stranice

Promo



Kako da skuvate pasulj  

24.Mar.2010, 15:36, Izvor: Domino Magazin Kako da skuvate pasulj

Recept za omiljeno srpsko jelo. Pasulj, za razliku od većine drugih namirnica, zahteva i prethodne pripreme. Pre nego što se zaista bacite na spremanje pasulja, potrebno je da dotični odleži jednu noć u šerpi punoj vode, da bi nabubreo i omekšao, što će umnogome olakšati posao vašem stomaku. Napokon, kada je prošla ta burna noć u kojoj je pasulj ležao u vodi, počinje igranka bez prestanka. Prospete vodu u kojoj je bio pasulj, stavite drugu, pa na ringlu (naravno, pasulj je i dalje >> Pročitaj celu vest na sajtu Domino Magazin << u šerpi). Voda proključa, sačekate 10-15 minuta, pa opet prospete vodu i sipate novu, pa onda ona proključa, pa opet. Ovaj postupak je prilično zamarajući, ali, u što više voda skuvate pasulj, to će on biti ukusniji i manje će da nadima. Kada ste nakon treće proključale vode rešili da je pasulju dosta, onda uzmete glavicu....
Pasulj, za razliku od većine drugih namirnica, zahteva i prethodne pripreme. Pre nego što se zaista bacite na spremanje pasulja, potrebno je da dotični odleži jednu noć u šerpi punoj vode, da bi nabubreo i omekšao, što će umnogome olakšati posao vašem stomaku.

Napokon, kada je prošla ta burna noć u kojoj je pasulj ležao u vodi, počinje igranka bez prestanka. Prospete vodu u kojoj je bio pasulj, stavite drugu, pa na ringlu (naravno, pasulj je i dalje u šerpi). Voda proključa, sačekate 10-15 minuta, pa opet prospete vodu i sipate novu, pa onda ona proključa, pa opet. Ovaj postupak je prilično zamarajući, ali, u što više voda skuvate pasulj, to će on biti ukusniji i manje će da nadima.

Kada ste nakon treće proključale vode rešili da je pasulju dosta, onda uzmete glavicu ili dve crnog luka (u zavisnosti koju količinu pasulja spremate), udinstate ih u posebnoj šerpici, pa potom stavite u posudu gde je pasulj. Po želji, možete dodati i kakva suva rebra i/ili slaninice, kako već volite. U sve to sipate manje ili više vode, u zavisnosti od toga da li spremate čorbast pasulj ili prebranac (za prebranac vam je potrebno više crnog luka, a na kraju višak vode odlijete i stavite pasulj u rernu da se zapeče). Možete, zbog boljeg ukusa, staviti i jednu celu papriku, i/ili narendati jednu šargarepu. Od začina, na početku stavite 2-3 zrna bibera i jedan list lorbera (lovora), ali lovor nemojte držati sve vreme, već ga nakon 10-ak minuta izvadite. Na kraju cele priče, dodajte prethodno naseckan češanj belog luka i alevu papriku (da dobije onu lepu narandžastu boju).

Prijatno!

Nastavak na Domino Magazin...   
      
Losa vest 5 Dobra vest 1

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Domino Magazin. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva ovog sajta, već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Domino Magazin. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite kako bi uklonili sporni sadržaj.