Kada kunić ima problem sa šapom

Izvor: B92, 30.Avg.2014, 19:04   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kada kunić ima problem sa šapom

Ana Marković: Imam patuljastog zeca. Star je manje od 10 meseci. Juče sam primetila da mu je kandža na zadnjoj šapi podignuta stalno. Inače je akivan. Da li je to opasno i kako se može to izlečiti?

Ovakve situacije sa podignutim jednim ili više prstiju, nastaju najčešće kod povreda prstiju (udarac, nagažen prst, uplitanje dugačkih noktiju u žicu ili rešetku kaveza…), tako da je neophodno voditi redovno računa da li su nokti skraćeni i obezbediti sigurno okruženje >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << (ulazak i izlazak iz kaveza…) za kunića.

Nakon rendgenološkog snimanja može se nešto više reći o samom problem - da li je u pitanju ortopedski ili neurološki problem.

Ako se kunić normalno ponaša i pomenuti prst nije bolan kada ga pipate, najbolje je samo da pratite da li će se pojaviti neki novi simptom i da redovno kratite nokte.

Odgovore na sva vaša pitanja u vezi sa kućnim ljubimcima, koje piše dr vet. med. Tatjana Stevanović, sertifikovani stomatolog za pse, mačke i glodare iz veterinarske ambulante „Pas, mačka i …“, možete pročitati OVDE.

Foto: Jean-Jacques Boujot / Flickr.com

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.