Josipović: Odluka Milanovića da ne ide u Beograd ispravna

Izvor: Nezavisne Novine, 28.Nov.2014, 21:03   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Josipović: Odluka Milanovića da ne ide u Beograd ispravna

ZAGREB - Predsjednik Hrvatske Ivo Josipović danas je izjavio da odluku premijera Milanovića da otkaže najavljeni sastanak u Beogradu smatra ispravnom jer u vremenima kada su narasle tenzije nisu najbolji uslovi za razgovore.

"Sad je vrijeme kad treba stati na loptu i reći da su poruke koje smo čuli od gospodina Šešelja poruke zla", rekao je Josipović prilikom današnje posjete Čakovcu, a prenijela je agencija Hina.

"Na te poruke smo reagovali mi, Evropski parlament, >> Pročitaj celu vest na sajtu Nezavisne Novine << a imamo i raspravu u Savjetu bezbjednosti. To pitanje, međutim, mora da bude prepoznato na odgovarajući način i u Republici Srbiji", istakao je Josipović.

Milanović je danas potvrdio da neće putovati u Beograd na Samit premijera Centralne i Istočne Evrope s kineskim premijerom Lijom Kećiangom, obrazlažući takav gest kao smiješan u okolnostima privremenog puštanja lidera radikala Vojsilava Šešelja iz Haškog tribunala.

Hrvatski premijer smatra da vrijeme i energija koju su on i njegova vlada uložili u zaštitu srpske manjine u Hrvatskoj zaslužuje "korektno izjašnjavanje Vlade Srbije na Šešeljeve istupe".

"U takvim okolnostima je smiješno da idem tamo. Oni imaju svojih problema, ali moraju se nositi s njima. Ovo nije način za to", rekao je Milanović, koji tvrdi da je odluku o tome donio prije jučerašnje konferencije za medije premijera Aleksandra Vučića.

Vučić je juče ocijenio da je rezolucija Evropskog parlamenta o lideru radikala uvredljiva, uznemirujuća i veoma razočaravajuća za Srbiju.

Premijer je rekao i da Srbija želi dobre odnose sa Hrvatskom.

"Jasno nam je šta misle o nama i šta nam žele. Mi smo njima malo bolji prijatelji nego oni nama i zbog te činjenice sam takođe ponosan što smem ovako jasno i nedvosmisleno da je iskažem i izgovorim", poručio je Vučić.

Milanović smatra da rezolucija Evropskog parlamenta o Šešelju nije uvredljiva za Srbiju već da je riječ o "izbalansiranom dokumentu", te da je njegov ton "umjeren i blag".

Rezoluciji o Šešelju u Evropskom parlamentu se usprotivilo nekoliko slovenačkih evroparlamentaraca, što je Milanović protumačio kao nerazumijevanje usvojenog dokumenta.

On je rekao da su na tome radili i neki hrvatski evroparlamentarci i predsjednik Ivo Josipović.

"To nije nikakva huškačka rezolucija i to neke kolege iz susjednih država malo zapadnije od nas ne razumiju. Ne mislim da su zlonamjerni nego ne razumiju, jer odjek tih riječi u Sloveniji nije isti kao u Hrvatskoj", kazao je Milanović.

Nastavak na Nezavisne Novine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Nezavisne Novine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Nezavisne Novine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.