Imate li beli polumesec u korenu noktiju? Ako nemate, u gadnom ste problemu!

Izvor: Telegraf.rs, 30.Avg.2016, 06:11   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Imate li beli polumesec u korenu noktiju? Ako nemate, u gadnom ste problemu!

Svi u korenu noktiju imamo beli deo u obliku polumeseca, ali sigurno niste znali šta on zapravo predstavlja i šta može da nam kaže o zdravlju.

To je osetljiv i važan deo strukture nokta, koji ne sme biti oštećen. Naziva se lunula, što na latinskom znači mali mesec i izuzetno je osetljiv deo nokta, piše Net.hr.

Međutim, bela boja tog dela nokta je samo prividna, zato što peti bazalni sloj epiderma krije krvne sudove koji se nalaze ispod.

PONEKAD IH ZANOKTICE ZAKLANJAJU
>> Pročitaj celu vest na sajtu Telegraf.rs << />
Najbolje se vidi na palcu, ali nije baš svaka lunula vidljiva. U nekim slučajevima, zanoktice su zadebljan sloj kože koji okružuje nokte na nogama i rukama i može delimično ili u potpunosti prekriti lunulu, koja je u stvari vidljivi deo korena nokta i ne bi smeo biti oštećen. U suprotnom bi ceo nokat mogao biti deformisan.

Foto-ilustracija: Foter/+Angst

Alternativna medicina veruje da lunula može otkriti važne informacije o vašem celokupnom zdravlju. Na primer, tradicionalna kineska medicina smatra da nedostatak lunule ukazuje na anemiju i neuhranjenost, dok bleda ili plava lunula ukazuje na mogućnost dijabetesa. Ako lunula kod ima crvenkaste mrlje, to znači da ta osoba možda pati od kardiovaskularnih bolesti.

ZDRAVA OSOBA IMA SEDAM ILI OSAM LUNULA

Nedostatak lunule, ili vrlo mala lunula, obično ukazuje na lošu probavu koja može biti izazvana zbog sporog metabolizma i velike količine toksina.

Kineski medicinski stručnjaci još napominju da svaki zdrav čovek ima sedam ili osam lunula na noktima. Ako imate lunule samo na palčevima, to znači da vaši bubrezi otkazuju.

Foto: Wikimedia/Keitei

Normalan nokat treba da bude ružičast i čvrst, a lunula jasno vidljiva na noktima. Šta više energije imate, lunule su belje.

Lunula treba biti veličine jedna petina nokta i imati oštre i čiste rubove. Ako ste bolesni, lunula će vam to pokazati promenom boje ili smanjenjem. Kada se telo oporavi, lunula će opet izrasti.

(Telegraf.rs)

Nastavak na Telegraf.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Telegraf.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Telegraf.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.