Hong Kong: Mališani idu na kurs za upis u vrtiće

Izvor: Radio 021, 26.Maj.2015, 11:28   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Hong Kong: Mališani idu na kurs za upis u vrtiće

Roditelji u Hong Kongu, gde se godišnje u vrtiće upisuje 200 hiljada mališana, ništa ne prepuštaju slučaju, već se deca i pre nego što napune tri godine, šalju na obuke gde uče kako da se ponašaju na intervjuu za upis u neki od prestižnijih vrtića.

U ovoj Kineskoj administrativnoj oblasti, deca se već sa dve godine pripremaju za prvi intervju. Kroz crtanje, igranje sa kockama i odgovaranje na pitanja na kantonskom i engleskom jeziku, oni uče kako da se što bolje >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << pokažu na razgovoru za upis u vrtić. Mnogi roditelji u Kini smatraju da čim deca prohodaju treba ulagati u njihovo usavršavanje, kako bi postala što konkurentnija.

Kursevi za jednogodišnjake i dvogodišnjake, koštaju od 600 do čak 2.000 dolara, a reklamiraju se kao obuke na kojima se deca uče disciplini, odgovornosti i ljubaznosti. Tutori kažu da mališane zapravo uče prvim poslovnim veštinama.

"Najveća prednost kursa je što se deca oslobode straha. Odlazak na intervju za njih više neće biti mučan, već će to posmatrati kao igru. Pojedini roditelji misle da na tome mogu i kod kuće da porade sa decom, ali naš kurs su osmislili profesionalci. Kurs ih uči svemu što je potrebno da znaju na testiranju", navodi direktorka tamošnje škole za mlade talente.

I dok se deca zanimaju igranjem, crtanjem i pevanjem, njihovim roditeljima je do svega osim do igre. Jedini cilj jeste impresionirati vaspitače u željenom vrtiću. "Postalo je preskupo odgajati dete u Hong Kongu. Svi se takmiče jedni protiv drugih i osećam preveliki pritisak. Radije ću ga sad opteretiti dodatnim aktivnostima, kako bi mu obezbedili bolji start u životu", ukazuje jedna majka koja svoje dete priprema za upis u vrtić.

Međutim, u Instutu za obrazovanje dece u Hong Kongu smatraju da su atmosferu prevelikog pritiska stvorili upravo roditelji. Prema njihovim procenama, u obdaništima u gradu ima više nego dovoljno mesta za svu decu. 969 vrtića može da primi oko 200 hiljada dece, a prijavi ih se oko 170 hiljada.

"Mislim da se roditelji ponašaju prilično površno. Čuju da je neko obdanište bolje od drugog i zatim svi pohrle baš u taj vrtić, bez opravdanog razloga i tu nastaje problem", ocenjuju iz Instituta za obrazovanje dece u Hong Kongu.

Nastavak na Radio 021...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.