Evo zašto ne treba da krckate prstima

Izvor: Telegraf.rs, 19.Dec.2014, 07:43   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Evo zašto ne treba da krckate prstima

Ako se pitate da li je krckanje prstima dobro ili loše, nema pravog odgovora. Nauka još uvek nije dokazala da postoje negativni efekti ovakvog krckanja, ali za svaki slučaj izbegavajte da to radite

Verovatno su vam roditelji kada ste bili mali stalno govorili da prestanete da “krckate” prstima.

Uglavnom su govorili da ćete dobiti artritis ili da će uskoro početi da vam se tresu ruke.

Ipak, za to još ne postoji naučni dokaz, mada nije >> Pročitaj celu vest na sajtu Telegraf.rs << preporučljivo da to radite. Evo i zašto:

Foto-ilustracija: Foter/davco9200

Zglob je spoj dve kosti (ili više njih) između kojih se nalazi hrskavica koja štiti kosti. Njih spajaju vezivno tkivo i ligamenti, a u sredini se nalazi zglobna kapsula ispunjena sinovijalnom tečnošću. Ona u sebi sadrži rastvorene gasove, a razlog zbog kog sve ovo postoji između kostiju je da bi se sprečilo trenje hrskavice.

Kada puckate prstima, vi širite zglobnu kapsulu i tako dolazi do stvaranja mehurića u sinovijalnoj tečnosti (tzv. proces kavitacije). Zvuk krckanja zapravo dolazi od pucanja tih mehurića.

Iako ne postoje naučni dokazi da je puckanje prstiju loše po vaše zdravlje, možda bi ipak trebalo da ostavite svoje zglobove na miru.

(Telegraf.rs / MojeZdravlje)

Nastavak na Telegraf.rs...






Povezane vesti

Evo-zasto-ne-treba-da-krckate-prstima

Izvor: medio.rs, 19.Dec.2014

Ako se pitate da li je krckanje prstima dobro ili loše, nema pravog odgovora. Nauka još uvek nije dokazala da postoje negativni efekti ovakvog krckanja, ali za svaki slučaj izbegavajte da to radite..Verovatno su vam roditelji kada ste bili mali stalno govorili da prestanete da “krckate” prstima...Uglavnom...

Nastavak na medio.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Telegraf.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Telegraf.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.